Arşiv Göze Çarpanlar

TÜRKİYE’DE BİR KÖY: Hayalci, Öfkeli, Şaşkın, Biletçi ve Barışçı Komşular

Çoğumuzun bildiği gibi, geçtiğimiz hafta tam 41 yıl sonra Edirne Sinagogunda bir çiftimiz evlendi. Gerçekten de Türkiye’ye yakışan bir tablo gördüğümüzü düşünüyorum. Halktan da çok güzel tepkiler alındı. Zaten neden alınmasındı? Normali de buydu.

Kaynak: Riva Hayim / Şalom

Edirne’ye düğüne gidemeyenler için ise Periscope’tan canlı yayın yapıldı. Böylelikle yıllar boyu duvarlar arasında kalan bir kutlamayı, tüm halk canlı izleyip, gelinle damada güzel dileklerini iletebildi. Kültür çeşitliliği, duvarlar arkasına hapsolduktan sonra bence bir anlamı kalmıyor. Bu anlamda Periscope’la yayının herkes için güzel olduğunu belirtmek gerek.

Periscope malum… Altta izleyenlerin yorumları da geçti. Bazı kişilerin ise pek de güzel denilemeyecek şeyler yazmasına rağmen, bu kutlamaya gölge düşürdüklerini düşünmüyorum. Yine de bu kişiler kimdir, nerede yaşar? Merak ettim, köylerini ziyaret edip, sizin için yazdım.

BÜYÜK HAYALCİ (?)

01062016yvJ6MmR0uaRfeHiZ

 

 

 

 

 

 

Hayalcinin en büyük hayallerinden biri de Yahudi öldürmek.  Sen kalk onca hayal arasından…(neyse)

Hayali pek güzel olmasa da bu hayalini inşallah gerçekleştirmez diyor, suça dönüşme sinyali veren her türlü nefret söyleminin, devlet tarafından dikkate alınacağı günlerin yakın olmasını diliyorum.

ÖFKELİ 

b_01062016bzMyHM1nQvoGJSCkbDvtiGkjb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel olarak her şeye sinirli ve öfkeli. Muhtemelen okudukları kitaptan, bazen Hitler hayranı olarak, bazen de organik el değmemiş bir küfür olarak ortaya çıkıyor. Kendilerini Nazi Almanyası marşı Horst Wessel Lied ile yolcu ediyoruz.

ŞAŞKIN

010620169ksmvuoB2JNoONpl

 

 

 

 

 

Türkiye’nin çok kültürlü tarihinin olduğundan bihaber. Köyün başka kültür veya dine mensup sakinleriyle her defa karşılaştığında acayip şaşırıyor. Az evvel, Türkiye’de Yahudi düğünü olduğuna şaşırdı mesela. Daha da kötüsü bu topraklarda yüzyıllardır yaşadığını bilmiyor olabilir. Bir bakıma bu durum normal çünkü eğitim sistemimizdeki içerik, renkli tarihimizin aktarılmasına pek de müsait değil.

BİLETÇİ

010620169f3NKc6bhRHR2CLY

 

 

 

 

 

Sınırsız mil puanı var. Nefret ettiklerine tek yönlü bilet keser. Kovacakları kişiye, uzak destinasyondan turizm acentesi gibi uygun bir de ülke seçer. Örnek: “Gidin İsrail’e, gidin Ermenistan’a, Suriye’ye gidin, oraya gidin, buraya gidin” vs..

BARIŞÇI

01062016C4QpvR9QDvt7pSqe

 

 

 

 

 

Barış içinde yaşamak isteyen köy sakini. Öfkeli ve büyük hayalcilere(?!)  ve nefret söylemlerine karşı sesini çıkarır.

Onun gibiler oldukça bu köy, geçmişte olduğu gibi gelecekte de var olmaya devam edecektir.

Özetle, böyle komşular her köyde daha çok olsun diyor, yazdıkları güzel dilekler için ve temiz kalpleri için kendi adıma teşekkür ediyorum.

(*) Periscope resimler için kaynak: Avlaremoz