Arşiv Haberler Makaleler

Düğün Hakkında Sık Sorulan Sorular – Rika Kuriel

Dün Edirne Büyük Sinagogu’nda 41 sene sonra ilk defa gerçekleşen düğüne katılma şansı elde ettim. Oldukça heyecanlı bir şekilde yaptığımız seyahat ve minik Edirne turundan sonra, sinagogdaki yerlerimizi aldık. Bir çok açıdan unutulmaz anlara sahiplik yapan bu büyülü mekan ve içerisindeki insanlar; maalesef sosyal medya üzerinden pek çok antisemit eleştiri ve nefret söylemine de maruz kaldı.

Tüm bunlardan bağımsız olarak, sosyal medya üzerinden sıklık ile sorulan bazı sorulara yanıt vermek ve yanlış bilgileri düzeltmek isterim:

1- Nikah hep sinagogda mı yapılıyor ?

Dün sinagogda gerçekleşen resmi (belediye) nikah Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ikinci defa vuku bulmuştur. Daha önce nikahların başka ortamda (belediye evlendirme dairesi, otel vb.) kıyılması bir tercih meselesi değil, bir yasa zorunluluğu idi. Şöyle ki, Türk Ceza Kanunu’nun 230. maddesinde dini nikah ile birliktelik sürenler hakkında 2 seneden 6 seneye kadar hapis cezası öngörülmekteydi. 2015 yılında Anayasa Mahkemesi’nin bu hükmü; hiç bir nikahı olmaksızın beraber yaşayan çiftlere bir ceza öngörülmezken, dini nikah ile birlikte yaşayan çiftlere ceza öngörülüyor olmasının eşitlik ilkesine aykırı olması gerekçesi ile iptal etmesi üzerine Yahudi düğünlerinde de yeni bir devir başladı. Artık çiftler resmi nikahlarını yaptıklarına dair belgeyi dini nikah öncesi sunmaksızın; her iki nikahı bir arada yaparak, iki ayrı tören düzenleme yükünden kurtuluyorlar. Güneş ve Harun da içerisinde 41 senedir hiç düğün gerçekleşmemiş bir sinagogda düğünlerini yaparken, aslında aynı zamanda Edirne Sinagogu’ndaki ilk resmi nikahın da ev sahipliğini yaptılar.

1

(Fotoğraf: Hürriyet)

2- Anoten nedir ?

Dini nikahı kıyan hahamın hiç beklenilmeksizin bir anda: ‘Kim ne derse desin, kim ne düşünürse düşünsün. Atatürk’ün de dediği gibi Türkiye cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’ cümlesini sarf ettikten sonra anoten duasına geçiş yapması salondakileri oldukça şaşırttı. Senelerdir yakınlarının düğünlerine katılan hiç bir kimse bu cümleyi duymaya alışık değil çünkü.. Türkiye’deki Yahudi düğünlerinin vazgeçilmezi Anoten’dir. Anadolu topraklarında da diğer diasporalar gibi 2500 yıldır Yahudilerinin bulundukları ülke ve devlet başkanının bereketlenmesi, başarılı olması ve yönetiminin sürekliliği için ettikleri bu dua; günümüzde Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için okunmakta. Bu dua artık her ne kadar gelenekselleşmişse de artık her duyduğumuzda bize artık bu akımdan vaz mı geçsek hissiyatını yaşatmakta.. Sonuç olarak ne duanın girişi ne de duanın kendisi bizi bugün tam anlamıyla tatmin etti.

2

(Fotoğraf: Hürriyet)

2 comments on “Düğün Hakkında Sık Sorulan Sorular – Rika Kuriel

  1. […] Dua esnasında görüntülerden Rav David Sevi’nin haNoten duasını okuduğunu gördük. Bildiğim kadarıyla haNoten berahası arvitte okunan bir dua […]

  2. […] esnasında görüntülerden Rav David Sevi’nin haNoten duasını okuduğunu gördük. Bildiğim kadarıyla haNoten berahası arvitte okunan bir dua […]

Comments are closed.