Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Yahudi Sığınmacılar Birliği’nden mülteci çağrısı

Reich-crop

Çocukken Nazi Almanyası’ndan kurtarılarak Birleşik Krallık’a yerleştirilen Yahudi sığınmacı Sir Erich Reich, daha fazla Suriyeli refakatsiz sığınmacı çocuğun ülkeye alınması için İngiliz hükümetine çağrıda bulundu.

Kaynak: Haberler.com

Yahudi Sığınmacılar Birliği Başkanı Sir Erich Reich, İngiltere Başbakanı David Cameron’a gönderdiği mektubunda, özellikle tehlikeli yolculuklarla Avrupa’ya refakatsiz şekilde ulaşan çocuk sığınmacıların durumunu gündeme getirdi.

Kendisi de 1930’lu yıllarda “Kindertransport” adlı, çocuklara yönelik kurtarma programıyla Birleşik Krallık topraklarına yerleştirilen Yahudi sığınmacılar arasında bulunan Sir Erich, mektubunda, “Binlerce kişinin canına mal olan, milyonlarcasını yerlerinden eden, herkes için öldürücü olan bir çatışmanın en savunmasız kurbanlarının bazılarına yardımcı olmaya nasıl katılınacağını görüşmeniz için size (Başbakan Cameron) ve iş arkadaşlarınıza acil çağrıda bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Geçmişin, kendisi gibi o dönemde çocuk olan birçok Yahudi sığınmacının zihninde yankılandığını aktaran Sir Erich, “İnsanlığımızı ve şefkatimizi ihtiyaç sahiplerine göstererek kişilere barınak sağlamanın bir kez daha yapmamız gereken görevimiz olduğunu düşünüyorum.” ifadesine yer verdi.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Avrupa’ya refakatsiz ulaşan 3 bin çocuğun ülkeye alınması için hükümete baskılar sürüyor.

Ancak Cameron liderliğindeki hükümet, bu baskıları dindirme çabasıyla geçen ay, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan 2020 yılına kadar 3 bin Suriyeli çocuk sığınmacıyı Birleşik Krallık topraklarına kabul edeceğini açıklamıştı. İngiliz yetkililer, sığınmacıların Avrupa’dan alınması halinde bunun, kişileri, Akdeniz’de yapılacak tehlikeli yolculuklara teşvik edeceğini savunuyor.

İngiltere Başbakanı Cameron eylül ayında, sığınmacı krizine çözüm kapsamında, 2020 yılına kadar Birleşik Krallık’a, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki kamplardan 20 bin Suriyelinin alınacağını açıklamıştı.