Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

İsveç’in Türk bakanı İsrail’i Nazilere benzetince koltuğundan oldu

İsveç Başbakanı Stefan Lofven, Konut Bakanı Mehmet Kaplan’ın İsrail’in Filistinlilere yaptıklarını Nazi Almanya’sının Yahudilere yaptıklarıyla kıyasladığı sözlerinden ötürü istifa edeceğini duyurdu.

mehmet-kaplan3

Kaynak: Diken

Svenska Dagbladet gazetesi, geçen hafta Gaziantep doğumlu 44 yaşındaki bakanın bu sözleri 2009 yılında sarf ettiğini yazmıştı.

Kaplan 2014’te kurulan merkez sol azınlık hükümetine Yeşiller Partisi’nden girmişti.

Reuters’in haberine göre istifa tam da azınlık hükümetinde başbakanın Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller arasındaki tansiyonun yükseldiğinin konuşulduğu bir dönemde geldi.

Koalisyonu oluşturan partiler arasındaki ilişkiler geçen sene patlayan mülteci krizi sırasında zaten gerilmişti. Yeşiller üyesi Başbakan Yardımcısı Asa Romson senenin sonlarına doğru mültecilere karşı yürütülen sert politikayı eleştirmişti.

İsveç’in ilk Müslüman bakanı

Kaplan, daha önce İsveç Ülkü Ocakları Başkanı İlhan Şentürk’ün verdiği bir akşam yemeğine katıldığı fotoğraflar ortaya çıkınca da eleştirilerin hedefi olmuştu. Kaplan’ın Milli Görüş hareketiyle bağları da tartışılmıştı.

2014’te de Suriye’de savaşan cihatçıları, İkinci Dünya Savaşı sırasında Finlandiya’da mücadele veren İsveçli özgürlük savaşçılarına benzetmesi, sonrasında özür dileyip sözlerinin yanlış yorumlandığını söylemesi de Kaplan’ı hedef tahtasına oturtmuştu.