Arşiv Haberler

Berlin İdare Mahkemesinde İlginç Tartışma: Normandiya Çıkarması “istila” mı?

thumb

Okullarda okutulan tarih kitabına karşı mücadele eden veli, Müttefiklerin Normandiya Çıkarmasının “istila” olarak adlandırılmasına “Hayır” diyor. İtiraz edilen kitabin editörü ise Berlin’in en ünlü öğretmenlerinden.

Kreuzberg’de okula giden 17 yaşındaki bir öğrencinin babası, Müttefiklerin Normandiya Cıkarması’nın oğlunun tarih kitabında “istila” olarak tanımlanmasını görmezden gelmek istemedi. Ona göre bu, şehit düşmüş olan askerleri kötülemek oluyor. Ayrıca Nazi Almanyası’nın ordusuna karşı yapılan saldırıyla ilgili olarak “Batı’nın saldırısı” kavramının kullanılmasını da uygunsuz buluyor. Ama Berlin Eğitim Dairesi, velinin bu kitap yerine başka bir tarih kitabının okutulması talebini reddetti. İdare Mahkemesi, velinin şikayetini kabul etmedi.

İdari mahkeme davayı ret etmiş

Hakimler “Veliler şu ya da bu ders kitabı kullanılsın, diye bir talepte bulunamaz” hükmünü verdi. Mahkemeye göre, tartışmalı kavramların derste öğrencilerle tartışılmış olması yeterli; ayrıca zamanında Müttefik kuvvetlere katılmış olan ülkelerde de Normandiya Çıkarması için ‘istila’ kavramının kullanılıyor olması da kararın gerekçelerinden. Davacının kendisinin de sözlü savunmada bunu teslim ettiği mahkeme kararına geçmiş. Söz konusu ders kitabında Müttefik askerlerini kötüleme veya Nazi ordusunun saldırısını zararsız gösterme ima edilmiyor, diye belirtilmiş. Haziran 1944’te yaşananlar hakkında, içinde “istila”nın geçmediği hiçbir haber yok. Bu, Alman Tarih Müzesi’nin internet sayfası için de geçerli.

Söz konusu kitabı yayına hazırlayan kişi 2013’te yılın öğretmeni ödülünü almış

Bu mahkeme kararına karşı Yüksek İdare Mahkemesi’ne gidilebilir. Söz konusu tarih ders kitabının yayıncısı Cornelsen Verlag. Editörü ise 2013’te Yılın Tarihçisi ve Yılın Öğretmeni ilan edilen Robert Rauh. Bir soru üzerine Rauh, “İstila daha 1944’te Müttefikler tarafından da kullanılmış bir kavram, ve bu askeri bir operasyonu tarif ediyor, Müttefik kuvvetler askerlerinin itibarını düşürmüyor” dedi. Rauh, sadece lisede öğretmenlik yapmıyor, aynı zamanda tarih öğretmenlerini de eğiten kişi. Ayrıca eğitimle ilgili resmî kurumların da danışmanı.

Kaynak: Der Tagesspiegel

Çeviri: Yelda Özcan