Kaynak: Azınlıkça

Selanik’te Yahudi mimarisi ve tarihini içeren yapıları göstermesi amacıyla akıllı cep telefonları ve tabletler için özel bir uygulama geliştirildi.

web_E5G_00034

(Yahudi Mezarlığı ve Selanik’in görünüşü / 1917 / The Jewish Museum of Greece)

“Thessaloniki Jewish Legacy APP” adındaki uygulama Kanada Büyükelçiliği ve Selanik Yahudi Cemaatinin inisiyatifiyle Stavros Niarhos Vakfı tarafından finanse edilen Vancouver’deki Simon Fraser Üniversitesi’nin The New Media Lab bölümünde geliştirildi. Projeye Selanik Yahudi Müzesi ve İsrail’in Selanik Büyükelçiliği de destek verdi.

İnteraktif haritalar içeren uygulama “You are now near: plateia Elefhterias” şeklinde bir rehber gibi ziyaretçilere bilgi veriyor ve aynı zamanda ekranda altı güzergâhtan birindeki ilgi noktalarını düzenliyor. 78’den fazla makale, çok sayıda fotoğraf, harita ve İngilizce ve Yunanca olarak tarihi olaylar hakkındaki kısa metinler, kullanıcıyı 1917 yangınını ve Holokost’un yok ettiği görünmeyen veya hâlâ görünen Yahudi mimari mirasına götürüyor.

web_E5B_00001

(19-20. Yüzyıl / Selanik’teki İtalyan Sinagogu / The Jewish Museum of Greece)

Uygulamanın teknik sorumlusu Konstandinos Kontos “Uygulama klasik turistik rehberlerin yerini almıyor. Sadece 15’inci yüzyıldan günümüze kadar Yahudilerin Selanik’teki izlerini arayan her ziyaretçiye eşlik ediyor” diye uygulamayı anlatıyor. Söz konusu uygulama Yunan şehirlerindeki Yahudi izleriyle ilgili yapılan ikinci program. İlki Yanya’da yapılmıştı, üçüncüsü ise Girit adasındaki Hanya şehri için hazırlanıyor.