Arşiv Avlaremoz Ajanda Haberler

Holokost Türkiye’de anılıyor

70th-anniversary-auschwitz-liberation

27 Ocak Çarşamba günü, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü için Ankara’da bir devlet töreni gerçekleşecek.

Ankara Üniversitesi’nde gerçekleşecek olan etkinlikte, AB ilişkilerinden sorumlu Bakan Volkan Bozkır, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti  Başkanı Büyükelçi Tunç Uğdül, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ve Hahambaşı Rav İzak Haleva konuşma gerçekleştirecekler.

Tören, Auschwitz-Birkenau Nazi kampının özgürleşmesini anlatan bir belgesel gösterimi ile başlayacak ve bu toplama kampını ziyaret eden Türkiyeli öğrencilerin bir bölümü törende konuşma yapacak.

Bir başka Holokost’u anma etkinliği de Galatasaray Meydanı’nda gerçekleşecek. Saat 18:30’da DurDe Platformu ve Bombalara Karşı Sofralar’ın çağrısıyla bir araya gelecek olan grup 19:00’da gerçekleştireceği basın açıklaması ile Holokost’ta hayatını kaybeden milyonlarca insanı anacak ve ‘Bir daha asla!’’ diyecek.

Soykırımda en çok kaybın yaşandığı, en büyük kamp olan Auschwitz’in, Sovyet Ordusu tarafından kurtarıldığı gün olan 27 Ocak, 2005 yılından beri Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla, tarihin en büyük kitlesel katliamlarından birisi olan Holokost’u anma günü olarak kabul edildi.