Arşiv Göze Çarpanlar

İYT Kültür etkinlikleri Betsi Penso’nun konferansı ile devam etti

Kaynak: İYT

11 Ocak Cumartesi günü Av. Betsi Penso İsrael’deki Türkiyeliler Birliği Lokalinde Türkiye ve Dünyada Antisemitizm konulu bir konferans verdi.

1992 yılında İstanbul’da doğan Betsi Penso, Üsküdar Amerikan Lisesi ve Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi mevzunu olup serbest avukattır. 2015’ten beri Avlaremoz adlı sitede yazarlık ve editörlük yapan Penso, 2016-2018 döneminde Hahambaşılık Müşavirler Kuruluna bugüne kadar seçilen en genç üye oldu. Betsi Penso şu anda IDC Herzliya’da yüksek lisan yapmakta.

Betsi Penso konuşmasına ilkin Avlaremoz’un 2019 yılının “En Antisemit Vakası” anketinin sonuçlarını ekrana yansıttığı tablo üzerinden açıklayarak başladı. Penso bu ankette, sitede 2019 yılında meydana gelen ve “Afedersin Antisemit” köşesinde yer alan antisemit olaylardan 10 tanesinin değerlendirildiğini açıkladı.

Penso, anket sonucunda %35,83 oy oranına ulaşan ve bir grup kız çocuğun genç bir kadın önderliğinde ‘Yahudiye ölüm’ diye bağırdıkları ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen paylaşımın birinciliği aldığını belirtti ve sırayla Konya Büyükşehir Belediyesine ait bir istasyonda “Yahudiler ve Hristiyanlarla Dost Olmayın” pankartı gibi sıralamada yer alan diğer antisemit olaylara değindi.

Yine anketler üzerinden ve şemalarla dünyada pek çok ülkede antisemitizmin yükselişte olduğunu açıklayan Betsi Penso konferansın ikinci bölümünde izleyenlerin sorularını geniş bir şekilde açıkladı. Gecenin geç saatlerine kadar ilgi ile izlenen konferans aynı anda canlı olarak yayınlandı ve ilk günde iki bin kişi tarafından izlendi.

Gecenin sonunda İYT Başkanı Ovi Roditi Gülerşen, ilkin Betsi Penso’dan Avlaremoz dışında hangi platformlarda katılım gösterdiğini sordu ve gecenin anısına kendisine bir sertifika sunarak teşekkür etti. Ayrıca Şubat ayının 1’inde Dr.Robert Schild’in moderatörlüğünü yapacağı “Türk Yahudi Diasporası ve Geleceği” panelinde diğer dört konuşmacı ile birlikte kendisini yeniden aramızda görmekten mutluluk duyacağını belirtti.