Avlaremoz Dosya Geçmiş Zaman Hikayeleri Kültür Sanat

Mısırlı Yahudi Şarkıcı: Souad Zaki

Souad ve ekibi

Souad Halwani veya diğer adıyla Souad Zaki 1919 yılında Mısır’da doğan bir Yahudiydi. Arap müziğinin en popüler zamanlarında Souad Mısır’ın meşhur şarkıcılarından biri oldu. Ancak antisemitizmin yükseldiği 1950’lerde Mısır’da kendine bir gelecek göremedi ve ülkeyi terk etti.

1915’te Souad zengin bir aileye Kahire’de doğdu. Halwani soyadını taşıyan babası Suriye’den göç etmişti. Sahne adı olarak Souad Zaki’yi seçti ve genç yaşından itibaren radyoya çıkmaya başladı. 24 yaşında Müslüman bir kanun müzisyeniyle evlendi.

Devrimden önce, 1950 yılında kocasıyla ABD’ye taşındı ancak kısa bir süre aldatıldığını öğrendi. Ailesinin de Mısır’da koşulların kötüleştiğini fark etmesi üzerine İsrail’e taşınmaya karar verdiğini öğrendi. İsrail’de onu bambaşka bir hayat bekliyordu. 35 yaşındaki Souad Ortadoğu’dan göçen Yahudilerin sıklıkla yerleştirildiği geçiş kampı denen mülteci kampı tarzında bir yerde oğluyla birlikte kalıyordu. Sonra toplu konuta taşınan Souad oğlunu yetiştirmeye odaklandı ancak olabildiğince İsrail radyolarında şarkı da söyledi. Bu sırada Tel Aviv’de bir bankada temizlikçi olarak çalıştı.

Souad 70’ine geldiğinde kendisini aldatan eski kocasıyla barıştı ve tekrar evlendi. Önce ABD’de, ardından Haifa’da ölene kadar beraber yaşadılar. Souad 2004’te öldü.

Bugün Souad Zaki Mısır’da bilinen bir isim değil çünkü Mısır devleti radyo ve televizyon kayıtlarını ortadan kaldırmak için elinden geleni yaptı. Ancak anıları yaşatan bazı Mısır Yahudileri sayesinde onun işlerini görebiliyoruz.

Zaki’nin bir performansının videosu