Afedersin Antisemit Arşiv

“2019 Yılının En Antisemit Vakası” anketi sonuçlandı

2019 yılında meydana gelen ve “Afedersin Antisemit” köşemizde yer alan antisemit olaylardan 10 tanesini derlediğimiz anket, katılımcıların oylarıyla, 31 Aralık 2019 itibariyle sonuçlanmıştır. Bir yıl içerisinde yaşanan antisemitizme dikkat çekmek için hazırlanan anketin sonuçları aşağıdaki gibidir.

2019 yılında yaşanan antisemit olayların aksine 2020’de antisemitizmden uzak, nefret söylemlerinin hayatımızda yer bulmadığı bir yıl dileriz.

Oy oranlarına göre dağılım

%35,83 – Bir grup kız çocuğu genç bir kadın önderliğinde ‘Yahudiye ölüm’ diye bağırmış ve bu gösterilerini sosyal medya üzerinden paylaşmışlardı.

%23,5 – Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir istasyonda ‘Yahudiler ve Hristiyanlarla Dost Olmayın‘ pankartı asılmıştı. Konu ile ilgili İHD’nin yaptığı şikayete kovuşturulmaya yer olmadığına dair karar verilmişti

%11,5 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yaşadığı tartışmanın sonucunda Türkiye’de yaşayan Yahudilerin güvenliği konusunda tehditler savunarak Yahudileri koz olarak ortaya koymuştu.

%9,1 – Cumhuriyet Gazetesi 1945’te yayımlamış olduğu antisemit karikatürü arşivinden çıkararak hiç bir problem yokmuşçasına tekrar paylaşmıştı.

%7,5 – İYİ Partili Lütfü Türkkan sonradan görmeliği ‘Yahudileşmek‘ olarak tanımlamış, kendisi veya partisi konuyla ilgili geçerli bir özür dilememişti.

%4 – Melih Gökçek, HDP eş genel başkanı Sezai Temelli’yi aşağılamak amacıyla ‘bu adam Kürt mü, Yahudi mi?‘ demiş, Yahudi kelimesini hakaret amaçlı kullanmıştı.

%3,2 – Beykoz Göksu Evleri’nde köpekler üzerinden antisemit komplo teorileri üretilmişti. Yeni Akit’te yayınlanan haberde Yahudilerin, köpekleri, Müslüman komşularına ısırmak üzere yolladıkları iddia edilmişti.

%2,7 – İstanbul Gaziosmanpaşa’da bir inşaatın duvarına ‘Soyun kurusun Hitler’in piçi katil, Yahudi‘ yazılmış ve yetkililere şikayette bulunulmasına rağmen silinmemişti.

%2 – AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde ezanın ıslaklandığına dair iddialar hakkında açıklama yaparken ‘Gayrimüslimler bile ezana saygı gösterir’ diyerek ayrımcı ifadeler kullanmıştı.

%0,5 – Cübbeli Ahmet Hoca vaazında ‘Dünyadayken cehennemde’ olmayı, ‘Yahudi zulmüne boyun eğmek‘ olarak tanımlamıştı.

1 comment on ““2019 Yılının En Antisemit Vakası” anketi sonuçlandı

  1. […] “2019 yılının en antisemit vakası” anketinin sonuçları için tıklayınız. […]

Comments are closed.