Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

İngiltere’de Nazi Yanlısı Eski Milletvekili’nin Heykeli Dikildi

28 Kasım 2019’da Büyük Britanya eski Başbakanı Theresa May bir heykel açılışında bulundu. Heykeli dikilen kişi 1919 yılında ilk kez seçilen ve 1945’e kadar Parlamento üyesi olarak görev yapan Nancy Astor’du. Astor Britanya Parlamentosu’na katılan ilk kadın temsilciydi.

May’in Nazi temsilci Astor’un heykelini kutladığı twit

İlk seçiminin yüzüncü yılında Astor’un heykelinin dikilmesi büyük tepkiye neden oldu çünkü Nancy Astor utanmaz bir Nazi destekçisiydi. Hayatı boyunca Yahudi nefreti yayan Astor’un antisemit fikirleri yaygınca biliniyor. Buna rağmen eski başbakan May heykeli açtı ve görevdeki başbakan Boris Johnson da bu törene katıldı.

Başbakan Johnson Nazi Astor’un heykelinin önünde davetlilerle fotoğraf çekiliyor.

Astor kocasının sahibi olduğu Observer gazetesinden şikayet ederek gazetenin ‘Yahudiler ve homoseksüellere dolu‘ olduğundan yakınmıştı ve Yahudi ve Katoliklerin üst kademe işlere alınmasını durdurmaya çalışmıştı. 1934 senesinde Milletler Cemiyeti’nin mülteci sorumlusuna ‘Yahudilerin içinde onlara karşı nefret ve eziyet getiren bir özellik olmalı, katılmıyor musunuz?’ diye sormuştu.

ABD Büyükelçisi ile olan mektuplaşmalarında Nazilerin ve Adolf Hitler’in ‘dünya sorunu olan Yahudilere ve getirdikleri komünizme yerinde bir çözüm‘ olacağını söylemişti. Savaştan önceden itibaren Astor evinde Nazi sempatizanları için fikir toplantıları düzenlemişti. Astor’un Nazilere olan yakınlığı o kadar iyi biliniyordu ki Nazi iktidarı süresince Parlamento içinde kendisinden ‘Berlin’i temsil eden üye‘ olarak bahsediliyordu.

12 Aralık’ta gerçekleşecek Büyük Britanya erken genel seçiminde antisemitizm zaten önemli bir konu halini almışken Muhafazakar Parti’nin neden böyle bir heykel diktirdiği anlaşılamadı. Anlaşılan tek şey Muhafazakar Parti’nin antisemitizmi aslında pek de umursamadığı, sadece İşçi Partisi’ni eleştirmek için bir araç olarak kullandığı oldu.