Afedersin Antisemit Arşiv Göze Çarpanlar

Irkçı saldırıya maruz kalan Yahudi baba oğula sahip çıkan Müslüman kadın: Yine olsa yine tereddüt etmeden savunurum

Saldırgan tavırlar sergileyen adamın sözlü tacizine, metrodaki bazı yolcular kayıtsız kalmadı (@scatatkins/Twitter)

Kaynak: Independent Türkçe, Elvide Demirkol

İnternette görüntüleri en az 5 milyon kez izlenen ve “kahraman” ilan edilen kadın yolcu, “Daha fazla kişinin karşı koyup bir şeyler söylemesini isterdim. Herkes böyle yapsaydı bu şekilde yükselemezdi” dedi

Avrupa’da antisemitik saldırıların tırmanışa geçtiğine dair haberlerin arttığı bir sırada Londra’da yaşanan bu olay Britanya gündemine oturdu.

Londra metrosunda cuma günü öğleden sonra yaşanan hadisede, oğluyla birlikte koltukta oturan Yahudi yolcunun yanına yaklaşan bir kişi, İncil’den pasajlar okuyarak karşısındakileri zor durumda bırakmaya çalıştı.

Chris Atkins tarafından Twitter’da paylaşılmasından sonra 5 milyon kez görüntülenen ve 20 binden fazla RT alan görüntüde, başlarında kippa olan baba oğula agresif şekilde yaklaşan yolcunun içinde “İblisin sinagogu” ifadesi geçen bazı sözler sarf ettiği duyuldu.

Bunun üzerine baba yanında oturan oğluna “Sadece görmezden gel” derken, aralarında başörtülü bir kadının da olduğu bazı yolcular duruma müdahale etmeye başladı.

Yüzü kamerada görünmeyen bir yolcunun kendisine yaklaşması üzerine öfkeli adam, “Çekil karşımdan, yoksa seni tokatlarım! Benden uzak dur. Ben bir papaz değilim” dedi.

Başörtülü yolcuysa, bağırarak atıp tutmaya devam eden kişiye hitaben, “Burada çocuklar var” deyince, karşı taraftan “Dinle. Bu insanlar düzenbaz. Bizim mirasımızda hak iddia ediyorlar” yanıtı geldi.

Adının Esma Şuveyh olduğu öğrenilen yolcu, Sky News’e verdiği röportajda olaya en başından beri şahit olduğunu, söz konusu kişinin aceleyle baba oğulun yanına gittiğini ve onları taciz etmeye başladığını söyledi.

Sert bir tavır sergileyen kişinin en çok da çocuğu hedef aldığını belirten Şuveyh, araya girmemesi halinde adamın “çok daha saldırganlaşmasından” korktuğunu ifade etti.

Şuveyh, “Yüzüme doğru çıkışınca paniğe kapılmaya başladım ancak sükunetimi muhafaza etmeyi başardım, ortamı yatıştırmaya çalıştım. Bu olay benim başıma gelmiş olsa birilerinin de benim için karşı koymasını isterdim” diye konuştu.

Müslüman kadın, Press Association haber ajansına yaptığı açıklamadaysa, “İki çocuk annesi biri olarak bu kişiye karşı koymak zorundaydım, böyle bir durumda kalmak nedir iyi bilirim. Daha fazla insanın karşı koyup bir şeyler söylemesini isterdim. Çünkü herkes böyle yapsaydı bu şekilde yükselemezdi” diye konuştu.

İnternette yapılan yorumlarda “kahraman” diye bahsedilen ve arkadaşı kendisini Twitter’da gördüğünü söyleyene kadar bu durumdan haberdar olmadığını belirten Şuveyh, “Yine olsa yine tereddüt etmeden öyle davranırdım” dedi.

Eşinden Müslümanları hedef alan saldırılar nedeniyle dikkatli olması yönünde uyarılar aldığını da anlatan Şuveyh, “Yanlış bir şey gördüğümde bunu söylemek zorundayım. Orada oturup hiçbir şey demeden bekleyemem” diye ekledi.

Görüntüyü kayda alan Chris Atkins ise “Bugün, bu çağda bize herkesin ne kadar hoşgörüsüz olduğunu, tüm dinlerin birbirinden nefret ettiğini anlatıp duruyorlar. Bakın Müslüman bir kadın, Yahudi çocuklar için ayağa kalktı” ifadelerini kullandı.

Baba: O kişiye teşekkür ediyorum

Sözlü tacize maruz kalan Yahudi babaysa, tavrından dolayı teşekkür ettiği Şuveyh’le tanışmak istediğini söyledi.

Metro gazetesinin haberine göre baba, “Onun (Şuveyh) müdahalesi olmasaydı bu kişinin giderek fiziksel şiddete dönüşebilecek tacizine devam edeceği kesindi. Esma’yla tanışıp ona bizzat teşekkür etmek istiyorum” dedi.

BuzzFeed haber sitesi, şüpheli şahsın ırkçı tavırlar sergileyerek kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle cumartesi günü Birmingham’da tutuklandığını bildirdi.