Arşiv Haberler

Belçika’nın İlk Kadın Başbakanı Yahudi

Başbakan Sophie Wilmes

Aylar sürmesi beklenen koalisyon müzakereleri boyunca merkez siyasetçi Sophie Wilmes Belçika’nın geçici hükümetine başbakan olacak. Ülkenin ilk kadın ve ilk Yahudi başbakanı olan Wilmes önceki başbakanın da mensubu olduğu MR partisinden.

Annesi Holokost’ta yok edilen Aşkenaz bir aileden olan Wilmes Yahudi kimliğini ön plana almıyor hatta bazılarına göre saklı tutmayı tercih ediyor. Ancak bir kaynağa göre son zamanlarda bu durum değişti. Wilmes’in babası Katolik bir üniversitede ders veriyor ve Yahudi değil.

Maalesef Belçika ve Avrupa Yahudi toplumları için gurur verici haberi verirken birçok gazete cinsiyetçi klişeler kullanıyor. JTA haberinin ilk paragrafında Wilmes’i ‘dört çocuk annesi’ olarak tanımladıktan sonra siyasi görüşüne ve partisine değiniyor. Aynı haberi paylaşan Haaretz JTA’nın hatasını tekrar ederken Times of Israel daha da ileriye gidiyor ve manşetinde ‘Yahudi Anne Belçika Başbakanı Oluyor’ diyerek kadınlığı anneliğe indirgiyor. Benzer haberlerde Letonya Cumhurbaşkanı‘nın veya Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Yahudi kimlikleri anlatılırken hiçbir kaynak kaç çocukları olduğundan bahsetmemiş ve kesinlikle hiçbir gazete ‘Yahudi Baba Cumhurbaşkanı Oldu’ diye başlık atmamıştı. Bu haber Yahudi basında da yaygın olan cinsiyetçi yaklaşımları ortaya çıkarmış oldu.