Arşiv Haberler

Teksas’ın Antisemit Hakimi ve İdam Edilecek Yahudi Tutuklu

Hapiste bekleyen Randy Halprin

2000 yılında Teksas tarihindeki en büyük hapishane firarındaki yedi kişiden biri olan Yahudi Randy Halprin’in, Yom Kipurdan sonraki gün idam edilmesi bekleniyordu. 2003 yılından beri idamı bekleyen Halprin’in davasındaki sanıklardan sadece kendisi ve Kasım’da idam edilecek bir kişi hayatta.

Davadan sorumlu hakim Vickers Cunnigham’ın duruşma sırasında Halprin için ‘kike‘ (antisemit bir nefret sözcüğü) ve ‘fucking Jew‘ dediği öğrenildi. Hakimin, yargılanan Latin kökenliler için bir nefret söylemi olarak ‘wetback‘ (nehirden yüzerek ülkeye kaçak göç yaptıklarını ima ediyor) ve Afro-Amerikalı sanıklar için de ‘nigger‘ ifadesini kullandığı söyleniyor. Yazılı bir ifadeye göre hakimin daha önce Yahudilerin “gücünün bitirilmesi gerek çünkü onlar tüm para ve gücü kontrol ediyorlar,” dediği biliniyor. 2018 yılında yerel bir seçimde aday olan Cunnigham’in kampayası sırasında, çocukları için sadece karşı cinsten Hristiyan beyazlarla evlenirlerse hesaptaki paraya ulaşabilecekleri bir banka hesabı oluşturduğu ortaya çıkmıştı. Cunnigham seçimi kaybetmişti. Artık hakim olmayan Cunnigham’in kampanyada çalışan Amanda Tackett’a göre bölge savcısı olma isteğini açıklarken Dallas’ı “ nigger’lardan (siyahlara karşı ırkçı söylem), wetback’lardan (Latinlere karşı nefret söylemi), Yahudilerden ve pis Katoliklerden temizlemekti.”

Böylesi nefret dolu bir beyaz milliyetçisinin Halprin’in davasını etkilediği ve davanın tekrar görülmesi gerektiği söyleniyor. Teksas barosundan Yahudi avukatlar bu ırkçı yorumları kınayan ve davadaki etkisinin altını çizen bir mektup yazmışlardı. Davayı Amerikan Sivil Haklar Birliği (ACLU) de takibe almıştı.

4 Ekim günü Teksas Cezai Temyiz Mahkemesi idam için yürütmeyi durdurma kararı verdi. ACLU kararı kutladı. Konu yakında federal Yüksek Mahkeme’ye intikal edecek.