Arşiv Haberler

Antisemit Saldırılar Yahudi Bayramlarının Yaklaşmasıyla Artıyor


28 Kasım 2018 tarihinde Columbia Üniversitesi’nde gerçekleşen antisemit bir saldırıdan görüntü. (Rya Inman/Columbia Daily Spectat)

Kaynak: NY Daily News, Graham Rayman

Çeviri: Betsy Penso

New York Polis Departmanı yetkilileri geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirdikleri açıklamada Yahudilere karşı gerçekleştirilen, gamalı haç çizimleri ve diğer nefret suçlarının arttığını aktardı.

Eylül sonu başlayacak Yahudi bayramlarının öncesinde gerçekleştirilen güvenlik brifinginde Nefret Suçları Görev Timi departman başkanı 15 Eylül’e kadar 155 tane anti-Yahudi suçun gerçekleştiğini, bunu geçtiğimiz sene aynı dönem ile karşılaştırdığımızda 97 suç işlendiğini belirtti. Bu New York Polis Departmanı istatistiklerine göre yüzde 60’lık bir sıçrama.

Yardımcı Müfettiş Mark Molinari tarafından, bu nefret suçlarının 130 tanesi eşyaya yönelikken, bunlardan 121 tanesinin eşyaların üzerine gamalı haç çizilme hadisesi olduğu belirtildi.

Molinari, bu olayları geçtiğimiz sene ile kıyaslandığında, 15 Eylül’e dek gerçekleşmiş eşyaya yönelik saldırı sayısı 78 iken, bunların 73’ünün antisemit grafiti içerdiğini açıkladı.

Polis komiseri James O’Neill bu artışı “rahatsız edici” olarak tanımladı. “Bundan saklanmayacağız” dedi, “Bu sadece her türlü taraflı, önyargılı ve nefret şekline karşı mücadeleyi sonuçlandırma isteğini kuvvetlendiriyor.”

2017’den 2018’e nefret suçu sayısı ise yüzde 39 artmıştı.

Önyargı suçları beyazlar arasında 24 olay ile 2019’da yüzde 85 artarken, bu sayı geçen seneye göre 11 olay daha fazla. Siyahlar arasında nefret suçları ise 27’den 30’a çıktı.

New York Belediye Başkanı Blasio ise New York dışında gerçekleşen nefret suçlarının beyaz üstünlüğünü savunanlarca fişeklendiğini, New York’taki nefret suçlarının ise farklı yanlış fikirlere sahip veya şahsi şikayetleri olan akıl hastaları ve gençler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.