Arşiv Haberler

Roma’da Antisemit Sokak Adları Değişiyor

Jerusalem Post’un haberine göre Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi iki ırkçı biliminsanının adlarını taşıyan sokaklara yeni isimler verileceğini açıkladı.

İkisi de 1938 tarihli Manifesto della Razza (Irk Manifestosu) imzacısı olan ırk-bilimci biyolog Edoardo Zavattari ve psikiyatr Arturo Donaggi artık bu sokaklarla anılmayacak.

Bu iki kişinin adlarını taşıyan 3 sokağa faşist rejime direnen ikisi Yahudi biliminsanlarının adı verilecek.

Enrica Calabresi

Bunlardan biri Yahudi zoolog Enrica Calabresi. Faşist devlet tarafından hapse atılan Calabresi 1944’te Auschwitz’e gönderilmemek için kendini öldürmüştü. Ortaçağ’dan beri İtalya’nın Ferrera kentinde yaşayan, tanınmış bir Yahudi aileden olan Calabresi uzun yıllar profesörlük yaptıktan sonra kimliği nedeniyle üniversiteden 1938’de kovulmuştu. 1939’dan 1943’e kadar Floransa Yahudi Okulu’nda bilim öğretmenliği yaptı.

Başka bir sokak ise fizikçi Nella Mortara’nın adını taşıyacak. Enrico Fermi ile aynı laboratuarda çalışan Mortara 1938’de Yahudilere karşı gerçekleştirilen saldırıdan kaçmak amacıyla İtalya’yı terk etmişti.

Üçüncü sokağa ise ünlü bir patolog olan Mario Carrara’nın adı veriliyor. Carrara 1931 yılında İtalya’da faşist rejime bağlılık yemini imzalamayan nadir akademisyenlerden biriydi. Bu nedenle 5 yıl hapis yamış ve orada ölmüştü.

Dönemin İtalyan entelektüel sınıfı ağırlıklı olarak faşistleri desteklemiş ve bu suç ortakları savaştan sonra da pozisyonlarını korumuşlardı. Bu sokak adları değişimi İtalya’daki faşist rejimle yüzleşme sürecinde bir adım olarak görülebilir.