Arşiv Haberler

İsrail’de Sandıktan Netanyahu’ya Yenilgi Çıktı

Nisan’da gerçekleşen genel seçimden birinci parti çıkan Başbakan Benjamin Netanyahu 120 sandalyelik parlamento Knesset’te 61 sandalye elde edecek bir koalisyon kuramamıştı. Bu başarısızlığın birinci sebebi laik milliyetçi-sağcı Yisrael Beitenu (Evimiz İsrail) partisi lideri Avigdor Lieberman’ın olası bir Netanyahu hükümetinden desteğini çekmesiydi.

Dün gerçekleşen seçimde oyların yüzde 90’ı sayıldı ve Netanyahu’nun kurmak istediği sağ koalisyon 55 sandalyede kaldı. Başbakan’ın partisi 31 sandalye ile ancak ikinci parti olabildi.

Netanyahu dönemini sona erdirmek birinci gayesi olan Kahol Lavan (Mavi Beyaz) partisi 32 sandalye elde ederek birinci parti konumuna yükseldi. Parti lideri emekli General Benny Gantz konuşmasında İsrail’de yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Ağırlıklı olarak İsrail’in Arap vatandaşlarından oy alan Birleşik Liste (birkaç Arap çoğunluklu partinin ortak seçim aracı) 13 sandalye ile üçüncü parti oldu. Bu sonuç İsrail tarihinde Arapların en büyük temsili olacak.

Sonuçlar belirginleştikten sonra gece 3’te konuşma yapan Netanyahu ne kazandığını iddia etti ne de yenildiğini kabul etti. Sonuçlar için taraflı medyayı suçladı.

Kampanya boyunca Başbakan yolsuzluk suçlamalarıyla boğuştu ve her kampanyasında olduğu gibi İsrailli Arapları hedef gösterdi. Her uluslararası eleştiriye karşı Arap vatandaşların eşit hakları olduğunun altını çizen Netanyahu seçim günü Yeruşalayim’deki merkez otobüs terminalinde Arapların beklenmedik bir oranda oy verdiğini söyleyip sağcıları sandıklara çağırdı.

Netanyahu’nun aşırı milliyetçi paylaşımlarıyla bilinen oğlu Yair de Arapların oy verdiğini uyaran bir resim paylaştı. Birçok gazeteci resmin aslında İstanbul seçimlerinden olduğunu iddia etti.

Önceki seçimde asla Araplar’ın desteğiyle hükümet kurmayacağım diyen Gantz bu seçimde benzer bir söz vermedi. Ancak Birleşik Liste, 6 sandalye alan İşçi Partisi ve 5 sandalyeli merkez sol Demokratik Birlik hep beraber 56 sandalye ile çoğunluk sağlayamıyor. Herhangi bir sağ partinin ise Arapların içeriden veya dışarıdan destek verdiği bir hükümete katılmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Birleşik Liste lideri Ayman Odeh önce Gantz’tan telefon beklediğini söyledi. Alınan haberlere göre iki lider arasında görüşme ayarlandı. Ancak bugün yaptığı açıklamada Odeh ana muhalefet olmaya hazır olduğunu belirtti.

Birleşik Liste lideri Ayman Odeh, REUTERS/Baz Ratner

Seçim sonucu üzerine Likud içinde tartışmaların başlamasıyla Netanyahu’suz bir Likud’un Gantz liderliğinde bir milli birlik hükümetine katılabileceği düşünülüyor. Bu senaryoda Arap Birleşik Liste ana muhalefet oluyor.

Netanyahu’nun başbakanlığa tutunup kendini yolsuzluk davalarından korumak için gereken yasayı geçirmek için Avigdor Lieberman dahil tüm liderlere olabildiğince vaat vereceği düşünülüyor. Netanyahu’nun istediği dokunulmazlık yasası karşılığında değişmeli başbakanlık önerisi bile götürebileceği söyleniyor.

Seçim sonucunda İsrail’de sol bloğun küçülüşünün ve sağın ezici çoğunluğunun bir kez daha altı çizildi. Seçimde İsrail vatandaşı olan Araplar oy kullanabilirken Batı Şeria’da İsrail kontrolü altında yaşayan Filistinlilerin oy hakkı olmayışı eleştirildi. Batı Şeria’da Yahudi yerleşimlerinde yaşayan Yahudiler oy kullanırken, Filistinleri komşuları kaderlerini etkileyen seçimde hak sahibi değildi. Durum, Hebron gibi İsrailli Yahudi ve Filistinlilerin bir arada İsrail kontrolü altında yaşadığı yerlerde daha da belirgindi.

Koalisyon arayışlarının haftalar sürmesi bekleniyor.