Afedersin Antisemit Arşiv Makaleler

30 Ağustos Üzerinden Yahudi Aidiyeti ve İhaneti Tartışması Çıktı

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması sebebiyle Şalom yazarı İvo Molinas, Büyükada Hased Le Avraam Sinagogu’nda gerçekleşmiş bir konserden video paylaştı. Videoda yüksek sesle İzmir Marşı’nın ‘Yaşa Mustafa Kemal Paşa‘ sözleri işitiliyor. Ancak sonradan anlaşılıyor ki video bayramdan önceki hafta düzenlenen Cenk Rofe konserine ait. Bayramla ilişkisi olmayan konserin videosunun Şalom’dan Molinas tarafından neden ‘Büyükada sinagogunda Zafer Bayramı kutlaması’ ibaresiyle paylaşıldığı ise anlaşılmadı.

Bu video üzerine Twitter’da bazı kullanıcılar Yahudilerin Türkiye’ye bağlılığını sorguladı. Bu tartışmadan ise gayrimüslimlerin Atatürk’e olan sevgisi konusunda bir tartışma başladı.

Bazı kullanıcılar alışılmış bir antisemit komplo teorisi olan Atatürk’ün Yahudi olduğu yalanını tekrarladı.

Bir başka kesim ise bu vesile ile Yahudilerin Türk olmadığını, Türkiye’nin milli bayramlarını kutlamalarının uygunsuz olduğunu ima etti.

Hürriyet muhabiri İsmail Saymaz ve birçok kullanıcı bu video üzerine Yahudilerin bile Zafer Bayramını ve Atatürk’ü kutlarken Diyanet’in 30 Ağustos hutbesinde Atatürk’ten söz etmeyişini yaftaladı.

Tuğçe Kazaz ‘Yahudilerin bizim Atatürk’ümüzle ne işi var?’ diyerek Türkiye Yahudilerinin ülkelerine olan aidiyetlerini şüpheye düşürdü.

Bu tartışmayı fırsat bilen birtakım kullanıcı antisemit yorumlarda bulundu. Bazıları ‘zaferin‘ Türkiye’nin Yahudi vatandaşlarına karşı kazanıldığını ima derken başkaları Yahudilerin Kurtuluş Savaşı sırasında hain olduklarını iddia etti.


Bazı kullancılar ise bu videonun paylaşılmasının ve böyle bir kutlama yapılmasının bir Türklük kanıtlama çabası olduğunu söyledi. Bu tartışma üzerine oyuncu Levent Üzümcü de azınlıkları hedef gösteren bir paylaşımda bulundu.

Üzümcü ‘İstanbul’un işgali sırasında kutlama yapan gayri müslim öğrencilere kızan Kandilli Kız Lisesinin Alman müdürü, “Bu kadar sevinmeyin, işgal edilen hepinizin vatanı ”der. Olaya tanık olan öğrencilerden birinin oğlundan dinlediğim bir anıdır bu. Bu günün anısına paylaşmak istedim.’ dedi.

Sözlerinin kaynağını paylaşmayan ve doğrulama çabası göstermeyen Üzümcü’ye birçok kullanıcı tepki gösterdi. Ayrıca hainliği genel olarak ‘gayrimüslim’ vatandaşlara mal eden oyuncu nedense bu paylaşımı 30 Ağustos günü için bir anma olarak uygun bulmuş.

Yazar Hayko Bağdat ise cevabıyla resmi ideolojiye yaraşmaya çabalayan Molinas ile dalga geçti.

2 comments on “30 Ağustos Üzerinden Yahudi Aidiyeti ve İhaneti Tartışması Çıktı

  1. […] hayır. Çünkü gerçek olmayan bir haber yüzünden sosyal medyada, hiç olmuyormuş gibi yeniden Yahudilik ve aidiyet tartışması başladı; televizyon programlarına yalan bir haber yüzünden Yahudiler tekrardan gereksiz yere […]

  2. […] çizilir, sosyal medyada Hitler güzellemeleri yapılır, Türkiye’de yaşayan Yahudilerin aidiyetleri sorgulanır… Gerilim bittikten sonra ortam durulur. Grafitiler ya belediye kanalıyla ya da […]

Comments are closed.