Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

İSBAK Genel Müdürü Olayı – Nesi Altaras

Ağustos başında İSBAK Genel Müdürü Bahaddin Yetkin’in antisemit Twitter paylaşımları üzerinden olan tartışmada ne olmuştu?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından İSBAK Genel Müdürü olarak atanan Bahaddin Yetkin’in antisemit Twitter paylaşımları ve AKP’den aday adayı olmuş olması gündem olmuştu.

20 Kasım 2017’de Yetkin Fetullah Gülen’i kötülerken onun bir ‘yahudi ingiliz uşağı melun’ olduğunu söylemişti. Yahudiliği bir aşağılama olarak kullanan bu tarzı, birçok kullanıcı tarafından uygunsuz ve nefret dolu bulunmuştur.

1 Ekim 2018’de ise dua tarzında yaptığı bir paylaşımda ‘Yahudiye verdiğin mühleti bitir Yarabbi’ diyerek Yahudilerin dünyayı kontrol ettiği antisemit basmakalıbını tekrarlamış ve Müslümanlar arasında Yahudilere karşı galeyan oluşmasını dilemişti.

Böylesi bir kişinin, herkese kucak açmayı hedefleyen İmamoğlu bir siyasetçi tarafından atanmış olmasına birçok kişi karşı çıkmış, Yetkin’in acilen görevden alınmasını talep etmişti.

Eleştiriler üzerine 9 Ağustos’ta açıklama yapan İmamoğlu “Daha önce sahada konuştuğumuz gibi siyasi ve bunun gibi birtakım unsurlara takılmadık. Başarı, beceri ve liyakat kısmı ile ilgilendik. Atamalar da bu yönde yapıldı” demişti. Bu açıklaması Türkiye Musevi Toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh dahil birçok kişi tarafından yetersiz bulunmuştu.

Açıklamasında siyasi unsurların altını çizerek İmamoğlu Yetkin’in AKP ile ilişkisi, Twitter üzerinden Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’e olan hakaretlerine odaklanmıştı. Bu vesileyle Yetkin’in antisemitizmini görmezden gelmişti.

Bundan birkaç gün sonra Bahaddin Yetkin atandığı görevden istifa etmişti. Bu kararı kendi rızasıyla mı verdiği yoksa İmamoğlu’ndan bir istifa telkini mi geldiği bilinmiyor. Olayın sonucunda antisemit şahıs görevden uzaklaşmış da olsa İBB Başkanı İmamoğlu’nun Yahudi nefretine olan duruşunun daha kuvvetli olması beklenirdi.