Afedersin Antisemit Arşiv Makaleler

Yahudi Maskesiyle Twitter’da Dolaşan Bazı Hesaplar – Betsy Penso

Fotoğraf: Twitter, Yair Rosenberg

Jerusalem Post’tan Josefin Dolsten’in haberine göre, bazı sahte Twitter hesapları Yahudiymiş gibi davranarak antisemit komplo teorilerinin güçlenmesine yardımcı oluyor.

Dolsten’in haberine göre online mesajlaşma forumu 4chan’de yayınlanan bir mesaj bu durumu ortaya koydu. Mesajda ‘Facebook’ta, Twitter’da ve diğer sosyal platformlarda sahte Yahudi hesapları açın’ yazıyordu. Bu hareketin amacı sosyal medya şirketlerinin Yahudilerin köle ticareti, küresel ekonomi, kitlesel iletişim ve porno endüstrileriyle olan ilişkileri hakkında komplo teorilerinin yayılmasını engellemek için uyguladıkları sansürü aşmaktı.

Çağrıyı yapan kişi aynı zamanda, kendilerine katılmayan herkese antisemit damgası vurabileceklerini, bunu bir savunma mekanizması olarak kullanabileceklerini belirtti.

Bu çağrılardan sonra pek çok Yahudiymiş gibi davranan, stereotip Yahudi isimlerine sahip sahte Twitter hesabı açıldığını Tablet yazarı Yair Rosenberg belgeledi. Rosenberg bu kişilerin çoğunlukla Ortodoks Yahudi, İsrailli ve/veya solcu Yahudi kılığında olduklarını, antisemit veya anti-İsrail içerik ürettiklerini ve birbirlerini desteklediklerini belirtiyor.

Simon Edelson isimli hesap geçtiğimiz hafta ‘#YahudiIrkçılığı hayatta, iyi ve gerçek. Ben Yahudiyim ve aynı nefreti Yahudilerden Avrupalılara karşı her gün görüyorum.’ diye bir tweet bile attı. 

Forward gazetesinin editörü Avital Chizhik Goldschmidt bu sahte hesaplardan birinde kocasının fotoğrafını farklı bir isim ile kullandıklarını belirtti.

4chan’in çağrısına belli ki Türkiye’den destek veren kişiler de olmuş. Geçtiğimiz hafta Twitter’da bu trende Saul Ben Kish (@shaulbenkish) isimli kendisini Türk Yahudisi olarak tanımlayan ve Türkiyeli Yahudi profiline genel anlamda pek uymayan, şimdiye kadar hesabını kapatmış veya hesabı kapatılmış olan bir kişi de katıldı. Binlerce takipçisi olan, kendisini Ortodoks Yahudi gibi maskeleyen bu kişi anti-İsrail tweetler atıyor ve kendisinin Yahudiden önce Türk olduğunu iddia ediyordu. Bu hesapla karşılaşmam, Dolsten’in haberini okumamdan önceye rastladığı için bu kişinin Yahudi olmasından ziyade Türkiyeli olması konusunda soru işaretlerim oluştu. Twitter’dan attığım bir tweet sonrasında belli ki herkese gönderdiği otomatik İngilizce masajda bana Yahudiliğini kanıtlamak zorunda olmadığını söylüyordu. Oysa ki ben onun Türkiyeli olmadığını düşünüyordum. Yanıldığımı anlamamsa birkaç dakikamı aldı; hesabın sahibi Türkçe konuşabiliyordu ancak Yahudi lügatına oldukça uzaktı ve bir Ortodoks Yahudi gibi davranmıyordu. Bana ısrarla ‘siyonist’ olduğumu (sahte hesap olduğunu iddia ettiğim için), Tevrat okumam gerektiğini (gerçekten Yahudi olsaydı Tevrat yerine Tora ve Tanah demeyi tercih edeceğini tahmin ediyorum), eğer İtalya’ya gelirsem bana ‘öğreteceğini’, ama eğer kadınsam ‘hiç gelmememi’ (Türkiyeli bir Yahudi olsa Betsy isminin bir kadına ait olduğunu rahatlıkla bilirdi) söylüyordu. Bense sahte hesap olduğunu anladığımı söylemekte ısrar ettiğim için beni birkaç dakika içerisinde engelledi.

Twitter, durumdan haberdar olduğunu ve birkaç hesabın hareketlerini durdurduklarını ve inceleme yaptıklarını belirtti.