Arşiv Haberler

Trump’tan Yahudilere Çifte Sadakat İftirası

Geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada ABD Başkanı Trump milletvekilleri İlhan Omar ve Rashida Tlaib’in İsrail’e alınmaması üzerine konuşurken “Bence Demokratlara oy veren Yahudiler ya cahil ya da sadık değildir.” dedi. Sözünden hemen önce Demokratların İsrail’i yeterince desteklemediğini söyleyen Trump bu lafıyla Yahudilerin İsrail’e sadık olması gerektiğini ve bu sadakatin Amerikan Yahudilerinin oylarının en önemli belirleyicisi olduğunu ima etti. Bu ima klasik bir antisemit önyargıdır. Bu kalıba göre Yahudiler vatandaşı oldukları ülkeye değil ‘Dünya Yahudi çıkarlarına’ ve 1948’den sonra İsrail’e bağlı ve sadıktırlar. Bu kalıba ‘çifte sadakat’ adı verilir.

Trump’ın bu antisemit açıklamasının ardından Amerikalı Yahudi liderlerden kınamaların ardı arkası kesilmedi. ADL CEO’su Jonathan Greenblatt’e göre Trump “Yahudilerin çifte sadakatle İsrail’e bağlı olduklarını düşünüyor. Bu antisemit kalıp yüzlerce yıldır Yahudileri ezmek için kullanılıyor ve bunu öne çıkarmak kabul edilemez. Hemen özür dilemesi gerekli.”

Amerika’da Yahudiler Trump’ın dediğinin aksine yüzde 75 civarında Demokratlara oy veriyor. Trump’ın sözlerini savunmaya çalışan tek grup Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu oldu. Bu grup Trump’ın bahsettiği sadakatin İsrail’e değil, kendine ve kendi değerlerine sadakat olduğunu iddia etti.