Arşiv Röportajlar

Independent Jewish Voices: “IHRA’nın antisemitizm tanımı hiçbir şekilde Vancouver’daki önyargılarla ve ayrımcılıkla mücadele etmeye katkı sunmayacaktı.”

IHRA’nın antisemitizm tanımının “Vancouver’da Antisemitizmle Mücadele” kapsamında kabul edilmesi önerisi başta Independent Jewish Voices ve Filistinli gruplar olmak üzere birçok sivil toplum örgütünün düzenlediği ortak kampanya sonucunda Vancouver Kent Konseyi tarafından reddedildi.

Independent Jewish Voices grubunun Vancouver yerelindeki üyeleri, Vancouver’daki Filistinli gruplar ve hak mücadelesinin içinde yer alan çeşitli gruplarla birlikte, direkt kongre üyelerine ulaşarak kampanya düzenlemişlerdi. Independent Jewish Voices grubu antisemitizmle mücadelenin önemine dikkat çekerken antisemitizmle mücadele ederken izlenmesi gereken yaklaşımlar konusunda çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. Grup, IHRA’nın antisemitizm tanımının neden yanlış bir mücadele hattı olduğunu anlatmak için #NoIHRA kampanyasını sürdürüyor.

Eli Haligua, IHRA’nın antisemitizm tanım önerisinin Vancouver Kent Konseyi’nde reddedilmesinde önemli rol oynayan Independent Jewish Voices grubunun Vancouver yerelinden Joanne Naiman ile IHRA’nın tanımı ve antisemitizm üzerine tartışma yaratan konular hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Independent Jewish Voices, Vancouver Kent Konseyi’nin IHRAnın antisemitizm tanımını kabul etmesine neden karşı çıktı?

Kısa cevabımız şu: IHRA’nın antisemitizm tanımı hiçbir şekilde Vancouver’daki önyargılarla ve ayrımcılıkla mücadele etmeye katkı sunmayacaktı. Bunun temel amacı İsrail Devleti’nin eleştirilmesini de facto antisemitizm olarak tanımlayarak, uluslararası alanda yapılan eleştirilerin önünü kesmekti. Absürt bir şekilde, bu tanım her nerede kabul edildiyse, -kendi devletleri dahil- her devlet eleştirilebiliniyor, ancak İsrail Devleti eleştirilemiyor!

İkinci konu ise Vancouver’da korunmayı hak eden birçok etnik/ırksal grup var. Bu yüzden kent konseyine getirilen önerge tüm ırksal ve etnik grupları kapsayacak şekilde genişletilmeli.

Antisemitizm ile mücadele için bir tanım gerekiyorsa sizce bu tanım ne olmalı?

Hâlihazırda var olan bir sürü tanım var. Merriam-Webster bunu şu şekilde tanımlıyor: Dini, etnik ve ırksal bir grup olarak Yahudiler’e yönelik herhangi düşmanca ve ayrımcı bir tutum.

Antisiyonizm=Antisemitizm denklemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu iki konsept aynı değil. Antisemitizm Yahudiler’e topyekün karşı olmak (2.sorunun cevabındaki gibi), Antisiyonizm ise İsrail/Filistin’deki Yahudi vatandaşlara, aynı Güney Afrika’daki apartheid yasalarının beyazlara verdiği gibi, özel ayrıcalıklar veren kolonyal bir ideolojiye karşı olmak.

BDS hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?

Filistin sivil toplumu –Anti-apartheid hareketinin Güney Afrika’da gerçekleştirdiğine benzer bir şekilde- İsrail Devleti’nin Filistin halkına yönelik ayrımcı uygulamalarına ve sınırsız şiddetine son vermesi için dünyaya İsrail Devleti’ne ekonomik baskı uygulanması için çağrıda bulundu. Biz bu çağrıyı destekliyoruz.


Jeremy Corbyn ve Ilhan Omar ile ilgili antisemitizm suçlamaları var. Bu suçlamalar hakkında sizin yorumunuz nedir?

Bu konular hakkında çok bilgim olduğunu söyleyemem, ancak okuduğum kadarıyla ABD’de ve İngiltere’de İsrail/Filistin’de gerçekleşen Filistinli kriziyle ilgili tartışmaların önünü kapayacak başka bir durum olarak gözüküyor. (tekrar, İsrail Devleti’ni eleştiren herkesi antisemit olarak etiketleyerek)

Genellikle sağ görüşlü ya da Siyonist gruplar Jewish Voice For Peace ve sizin gibi grupları “self-hater” olarak tanımlıyor. Bu duruma ilişkin ne düşünüyorsunuz?

Bu sadece absürt bir suçlama. Bizi itibarsızlaştırmak istiyorlar, ancak Yahudi olduğumuz için bize antisemit diyemediklerinden ötürü bu kavramla ortaya çıkıyorlar. Biz kendimizden nefret etmiyoruz; dahası kendimizden başka gruplara karşı da saygımız ve insaniyetimiz var. Herkes için daha iyi bir dünya yaratmak isteyen Yahudiler/Yahudi gruplar olduğunu Filistinliler’e ve dünyaya göstermek istiyoruz.

Avlaremoz’un resmi bir görüşü yoktur. Yayımlanan yazılar, yazı sahibinin kendi görüşleridir. Çok sesli bir platform olma amacı taşıyan Avlaremoz’da, nefret söylemi içermedikçe, farklı düşünceler kendisine yer bulmaktadır.