Arşiv Haberler

Kan Donduran ‘Yahudi’ye Ölüm’ Sloganı

31 Temmuz günü @Abdulsettar76 adlı hesaptan korkutu bir video paylaşıldı. Son derece rahatsız edici bu videoda bir grup başörtülü ve çarşaflı kız çocuğunun genç bir kız önderliğinde çocuklar önce ‘Yahudi’ye’ dendiğinde ‘ölüm!’ diye cevap veriyor. Bunu bir süre tekrarladıktan sonra ‘Filistin’ nidasına cevap olarak ‘Kurtulucak!’ ardından da ‘Ayasofya’ üzerine ‘Açılacak!’ diyorlar.

Videonun devamında tekbir ve ‘ya allah bismillah’ tekrar ediliyor. 39 saniye süren videoyu bu haber yazıldığında 242 kişi beğenmiş, 118 kişi retweet etmiş ve 467 yorum yapmış. Video 300 bin kadar kişi tarafından izlenmiş.

Twitter’da birçok kullanıcı bu şiddete davet içeren videoyu kınarken bazı kullanıcılar mesajı desteklediklerini söyledi. Aşağıdaki örnek dışında bir çoğunu ağır küfür içerdiği için burada paylaşmıyoruz. Twitter’da ‘yahudiye ölüm’ diye arayarak birçok örnek bulunabilir.

Bu video üzerinden oluşan bir başka durum ‘Yahudi’ye ölüm’ lafını kınayan kullanıcılara ‘Sen Yahudi değilsin, sana ne oluyor?’ ayarında cevaplar verildi.

Böylesi açık, halkı bazı vatandaşlara karşı şiddete davet eden bir nefret söylemi örneğine karşı hiçbir devlet yetkilisinden video hakkında bir yorum gelmedi.

Video üzerine ilgili yorumda bulunan tek siyasetçi HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan oldu. Paylan bugün Twitter hesabından videoyu paylaştı ve ‘Parmak kadar çocuklara “Yahudiye ölüm” diye bağırtan bu kadın ve arkasındaki organizasyon hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Nefret söylemleri, nefret suçlarına yol açar.’ dedi. Paylaşımında İçişleri ve Adalet Bakanlıklarını da etiketledi.

Videodaki şahısların kim olduğu, nerede oldukları ve hangi kuruma bağlı olarak bu çocukları toplamış oldukları henüz aydınlatılamamıştır. Paylan’ın da belirttiği gibi devlet yetkililerinin acilen durumu incelemeye alması ve şiddete davet eden bu nefret söylemini cezalandırması gereklidir.

1 comment on “Kan Donduran ‘Yahudi’ye Ölüm’ Sloganı

  1. […] Ağustos’taki haberimizde dikkat çektiğimiz ‘Yahudi’ye ölüm’ diye bağıran çocukların videosuna olan […]

Comments are closed.