Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

Aya İrini’de ‘Akdamar’ sergisi

Kaynak: Agos

Ermenilerin Anadolu topraklarındaki tarihinde ve kültüründe önemli bir yeri olan Van’daki Akhtamar Adası ve Surp Haç Kilisesi için bir fotoğraf sergisi açıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen sergi “Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi” adını taşıyor.

Aya İrini Kilisesi’ndeki sergi fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın fotoğraflarından oluşuyor. Sergi için 23 Temmuz Salı akşamı bir tanıtım kokteyli düzenlendi.   “Anadolu’nun Saklı Anıtları Gün Yüzüne Çıkıyor: Akdamar” başlıklı filmin izlenmesiyle başlayan açılışta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajında şu ifadeler yer aldı: “Hristiyan aleminin, özellikle Ermeni halklarının önemli bir inanç merkezi olan Akdamar Kilisesi’ne tarih bilinci ve kültürel mirası koruma ahlakıyla sahip çıktık. Ortak kültürel mirasımızı ayakta tutabilmek ve gelecek kuşaklara aktarabilmek için özenle çalıştık. Anadolu’nun farklı inanç ve kültürlerde saklı anıtlarını bir bir gün yüzüne çıkardık. Bunu ülkemizin bir zenginliği olarak gördük. Kültürel miraslarımızın hak ettiği değere yeniden kavuşması için incelikli çalışmalarımızı sizlerin de desteğiyle sürdürmek en büyük dileğimizdir. Bu güzel akşamda ülkemizin kültürel zenginliğinin en güzel fotoğrafını veren sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Maşalyan: Tarih bu topraklarda başladı

Etkinliğe Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı (Değabah) Episkopos Sahak Maşalyan da katıldı. Maşalyan şunları söyledi:

“Akdamar Adası Kutsal Haç Ermeni Kilisesi 1100 yıllık tarihi geride bırakarak gelecek bin yıllara uzanıyor. Bu kilisenin 2005 yılında başlayan restorasyon çalışmalarınca bir anıt kiliseye dönüşmesi bize bu güveni veriyor. Her gittiğimizde tarihi mekanın daha bir özenle ve titiz çalışmalarla tertip olup geliştiğini görüyoruz. Bu etkinlik bir fotoğraf sergisi olmanın çok ötesinde, uluslararası bir tanıtımı öngören daha geniş kapsamlı bir projenin bir parçası olarak düzenlenmektedir. Dünyanın ülkemizdeki kültür ve medeniyet zenginliğiyle daha yakından tanışmaya gereksinimi var. Tarih bu topraklarda başladı ve insanlarımızın kökleri bu topraklarda gömülü. Eğer dünyayı güzellik kurtaracaksa gelin biz de ülkemizin güzelliklerini dünyaya sergileyelim. Etkinliği düzenleyen yetkililere, Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında ve İletişim Başkanlığı’na teşekkürlerimizi sunuyoruz. Nazik davetleri için minnettarız” 

Surp Haç Kilisesi’nin fotoğraflarını çeken İzzet Keribar da, “65 yıldır fotoğraf çekiyorum. Bugün böyle bir mekanda, hem Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından bize sipariş edilen çekimden sonra burada fotoğraf çekmek herhalde unutulmayacak bir an oluyor benim için. Benim sanat hayatımın taçlarından bir tanesi” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında kilise hakkında detaylı bilgilerin, mimari çizim ve fotoğrafların yer aldığı bir kitap basılırken, kiliseyle ilgili yapılmış dijital çalışmaların bir web sayfası altında toplandı. Türkçe ve İngilizce olmak üzere 2 farklı dilde hazırlanan internet sitesinde, 14 farklı noktadan 360 derecelik fotoğraflar yayınlandı. Sergi 20 gün boyunca ziyaret edilebilecek.

Mimarı Rahip Manuel

10. yüzyıldan kalma kilisenin mimarı, Rahip Manuel. Vaspurakan Kralı Gagik tarafından yaptırılan kilisenin inşası 915-921 yıllarına rastlar. Kilise Ermeni mimarlığı ve heykel sanatının en önemli anıtlarından biri sayılıyor. Kilisenin dış cephesinde Eski ve Yeni Ahit’ten birçok önemli sahne, kabartmalarla temsil edilir. Kilise 29 Mart 2007’de Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla anıt müze olarak açıldı. Açılışa dönemin Ermenistan Kültür Bakanı Yardımcısı Gagik Gyurjiyan da katıldı. Kilisenin bakanlıkça “müze” olarak tanımlanmasına karşın dönemin Patriği Mutafyan mekanin dini özelliğinin göze alınarak burada ayin de yapılması için çabaladı. Bu çabalarla Surp Haç Kilisesi’nde yılda bir kez ayin yapılmaya başlandı, kilisenin haçı takıldı. 2015 sonrasında güvenlik nedeniyle izin verilmeyen ayinler geçtiğimiz yıl yeniden başlandı.