Arşiv Haberler

İsrail Eğitim Bakanı’ndan Yersiz Holokost Benzetmesi

Aşırı sağ dinci partiden Eğitim Bakanı Rafi Peretz

Axios’ta Barak Ravid’in haberine göre; yeni atanan İsrail Eğitim Bakanı Rafi Peretz ABD’de Yahudilerin yüksek oranda goylarla (Yahudi olmayanlarla) evliliklerini betimlemek amacıyla ‘ikinci bir Holokost gibi‘ tabirini kullandı. Bu şok edici benzetmeyi yaptığı toplantıda bulunan 3 kişi de doğruladı.

Netanyahu’nun koalisyon ortağı olmak için bir araya gelen aşırı sağcı dinci partiler bloğunun başında bulunan Peretz şu anda sadece erken seçime kadar olan dönemde bakanlık yapıyor ancak eğer Netanyahu tekrar iktidara gelirse Peretz’in Eğitim Bakanı olarak devam etmesi bekleniyor.

Ravid’e göre dinci Peretz’in sözleri dünyada ve özellikle ABD’de Ortodokslar ve daha liberal olan Reform ve Muhafazakar Yahudiler arasında açılan uçurumu gösteriyor. Bu sözlerin edildiği toplantıda yapılan diyalogdan da dindar Ortodoksların bir kısmının kimliklerini kendileri gibi yaşamayan Yahudileri hor gördükleri, Yahudi kimliğinin din dışı taraflarını küçümsedikleri görülüyor.

ABD Yahudilerinin goylarla evlenmesinin Nazi soykırımına benzetilmesi o toplantıda Enerji Bakanı Yuval Steinitz’dan tepki çekti. Kızgın tepkiler birçok Amerikalı Yahudi kuruluştan da geldi. Nefret karşıtı örgüt ADL’nin CEO’su Jonathan Greenblatt Eğitim Bakanı’nın laflarıyla ilgili Twitter’da bir kınama yaptı. Greenblatt ‘Holokost teriminin Yahudi olmayanlarla evlenen Yahudilerin tercihleri için kullanılması akıl almaz bir şey. Şoa’yı [Holokost] ucuzlaştırıyor. Ayrıca toplumumuzun birçok üyesini ötekileştiriyor. Bu gibi hadsiz benzetmeler gerginlik yaratmak ve alındırmaktan başka bir işe yaramıyor.‘ dedi.

1 comment on “İsrail Eğitim Bakanı’ndan Yersiz Holokost Benzetmesi

  1. […] edilemez açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz hafta karma evlilikleri uygunsuzca Holokost’a benzeten siyasetçi LGBT gençlerin terapi ile dönüştürülebileceğini iddia etti. Üstüne üstelik bu […]

Comments are closed.