Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

#MeToo’yu Alet Eden Antisemitler

Son yıllarda cinsel taciz ve tecavüz olaylarına karşı yükselen direniş #MeToo (Ben de) hareketi adı altında güçlendi. Sinema, haber ve birçok farklı sektörden tanınmış ismin, herkesin bildiği ancak fısıltılarla konuştuğu, iç kaldırıcı tacizleri, bu saldırılara maruz kalan cesur insanlar tarafından gün yüzüne çıkartıldı. Bu hareket sayesinde birçok tanınmış şahıs işinden uzaklaştırıldı.

#MeToo hareketiyle taciz ve tecavüzleri ortaya çıkan bazı ünlüler. Hareket tacizci Harvey Weinstein’in (sol üst) cinsel istismarına maruz kalan kadınların itiraflarıyla başlamıştı.

Hareketin medya sektöründe başladığı, bu sektörde olan olayların medyada daha çok yankı bulduğu ve Amerika Birleşik Devletleri’nde medya sektöründe birçok Yahudi’nin üst düzey konumlarda bulunduğu bilgilerinin hepsi doğrudur. Bu gerçeklerden yola çıkarak internette farklı görüşlerden antisemitler, eski bir nefret iftirasını tekrar ortaya attı.

İddiaya göre #MeToo hareketi sayesinde tacizleri ve cinsel istismarı ortaya çıkanların neredeyse hepsi Yahudi (yanlış) ve tacize uğrayanların hiçbiri Yahudi değil (bu da yanlış). Buradan çıkarılan sonuç da Yahudi erkeklerin kendi gruplarından olmayan kadınlara saldıran cinsel sapkınlar olduğu ve #MeToo hareketini gerekli kılan kabul edilemez davranışların Yahudilerden ortaya çıktığıdır.

Amerika’da 1913 yılında genç bir kıza tecavüz ettiği ve öldürdüğü iddiasıyla hatalı şekilde ölüme mahkum edilen, sonra cezası müebbete çevirilen ancak hapishane yolunda linç edilerek öldürülen Yahudi Leo Frank de bu gibi iddialar kullanılarak galeyana getirilen bir güruh tarafından katledilmiştir. Frank aslında iki ithamda da suçsuzdu. Bu linç, nefret karşıtı Yahudi örgüt ADL’nin kurulmasını tetiklemiştir. Benzer iddialar Ortaçağ’dan beri Avrupa’da da görülmüştür.

Bu korkunç iftiralar geçtiğimiz günlerde Jeffrey Epstein’in tutuklanmasıyla tekrar gün yüzüne çıkmış ve ana akımda bile görülmeye başlamıştır. Milyarder bir eski bankacı ve finansçı olan Epstein ayrıca hüküm giymiş bir cinsel suçludur. Bu hafta ortaya çıkan yeni davada ise kız çocuklarının ticaretini yapan ve onları para karşılığı cinsel ilişkiye zorlayan bir oluşumun parçası ve müşterisi olduğu ortaya konuluyor.

Epstein’in suçluluğu bir yana, bazıları onun Yahudi oluşuna odaklanıp rezil davranışlarını bu kimliğine mal etmeye ve bu şekilde cinsel suçları antisemitizme indirgemeye çalışmıştır. Bunlardan biri, kendini filozof olarak tanıtan ve Twitter’da 400 binin üzerinde takipçisi olan Stefan Molyneux oldu. Twitter’dan ‘Düşünüyorum da acaba Jeffrey Epstein hiç Yahudi kızları istismar etti mi?‘ dedi.

Bu lafla Yahudi erkeklerin goy (Yahudi olmayan) kadınlara saldıran cinsel sapkınlar olduğu fikrini tekrarlamış olan Molyneux, aldığı tepkilere ve antisemit olduğunu söyleyenlere karşı sorusunu savundu. Neo-Naziler ve ‘beyaz’ milliyetçileri arasında bilinen bu iddia böylece daha ana akım bir zemine ulaşmış oldu.