Arşiv Haberler

Amerika’nın 25 En Başarılı Türk Mezununun İçerisinde 4 Yahudi

Study in America’nın gerçekleştirdiği incelemenin sonucunda belli kriterlere göre 2019 senesinde mezun olmuş en başarılı 25 öğrenci seçildi.

Study in America seçim kriterini şöyle açıklıyor: “En başarılı 2019 mezunlarını seçerken yalnızca akademik başarılarını değil, üstün liderlik özelliklerini de değerlendirdik. Bu öğrenciler sınıflarının ilk sıralamasına yer alıyorlar ve minimum 3.7 not ortalamayla (4 üzerinden) Summa veya Magna Cum Laude Onur ödülüyle geçen ay mezun oldular. Ayrıca gönüllü çalışmalar yaparak topluma yarar sağlayıp, edindikleri iş tecrübeleriyle de yaşlarından ileride bir olgunluk sergiliyorlar. Bu öğrencileri seçerken ki bir diğer kriterse sahip oldukları karakterleri, etraflarındakilere ilham vererek etkilemiş olmalarıdır. Bu öğrenciler çok yönlü, zeki ve güçlü karakterlere sahipler. Seçmiş olduğumuz 2019 mezunu en başarılı öğrenciler kusursuz bir şekilde Türkiye’yi okullarında temsil etmiş ve Türkiye’nin gelecekteki liderleri olmak için kendilerini hazırlamışlardır.”

Söz konusu başarılı mezunlar Amerika Birleşik Devletleri’nin dört bir yanında bulunan en prestijli üniversitelerden yüksek başarı ile mezun oldular. Bu 25 başarılı öğrencinin 4 tanesinin Yahudi olması dikkat çekti. İşte o öğrencilerin başarı hikayeleri.

  1. İzzet Kebudi

Prof. Dr. Rejin Kebudi ve Prof. Dr. Abut Kebudi’nin oğlu İzzet Kebudi, Hisar Lisesi’nden 2015 yılında, okul birinciliği ve Matematik Ödülü ile mezun oldu. İzzet, lise yılları sırasında 9 AP dersi aldı ve 2014 & 2015 senelerinde AP Scholar with Distinction ödülünü kazandı. İzzet, Hisar Lisesi’ndeki ilk girişimcilik klubünü, Öykü Özfırat ile birlikte kurdu ve aynı sene içerisinde okulda girişimcilik konferansı düzenledi. İzzet’in lise yıllarından en çok gurur duyduğu işi ise, Türkiye’de kanserli çocuklar için ilk yaz kampını düzenlemekti. İzzet, düşük bütçeli ailelerden gelen kanser hastası çocuklara tedavi veren sivil toplum örgütü ÇOKSEV (Çocuk Kanserleri Sevgi ve Dayanışma Derneği) ile çalıştı, ve bu çocuklara hem İstanbul’u gezdikleri, hem de İngilizce öğrendikleri bir yaz kampı organize etti. İlki 2014’te olan yaz kampı, elde ettiği başarı sebebiyle 2015 yazında tekrarlandı.

İzzet, 2015 senesinde Columbia Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde eğitime başladı. Mayıs 2019’da, 3.91 GPA ve Magna Cum Laude ile Endüstri Mühendisliği Departmanı’ndaki “Operations Research” anadalını ve Ekonomi ile Girişimcilik yandallarını tamamladı. İlk senesinde Columbia Türk Öğrenci Birliği’ne (CTS) ve de okulun en büyük finans klubü olan Columbia Financial Investment Group’a (CFIG) katıldı. İzzet CTS’de başkanlık yaptı. CTS ile hem Türk kültürünü Columbia çevresine tanıttı, hem de çok önemli Türk liderlerini kampüste ağırladı. Bunlar arasında İlker Başbuğ, Gülse Birsel, Vuslat Doğan Sabancı ve Cüneyt Özdemir gibi isimler vardı. İzzet, CFIG’de ise başkan yardımcılığı yaptı. CFIG ile dünyanın en önemli iş adamları ve ekonomistlerini kampüste ağırladı. Aynı zamanda kampüste güncel finansal haberleri sundu ve The Economist gibi şirketlerle sponsorluk anlaşmaları imzaladı. Okulda 3. senesinde, ülkenin ikinci en eski cemiyeti olan Tau Beta Pi mühendislik onur cemiyetine kabul edildi. İzzet kampüste önce Mühendislik Okulu’nu temsil eden Üniversite Senatörü seçildi, sonrasında ise sınıf başkanı seçildi. Üniversite Senatörü olarak uluslararası öğrenciler için bir ses olmak isteyen İzzet, Ekonomi anadalının “STEM” uzatması alabilen bir dal olarak tanınmasını sağladı ve Ekonomi anadalı yapan yabancı öğrencilere Amerika’da 2 sene daha çalışabilme hakkı kazandırdı. Aynı zamanda, İzzet, öğrencilerin kampüste hayat kalitesini ölçen bir anketi yaydı ve rekor katılım aldı. (%36.3 katılım, 11796 öğrenci) Bu anketin raporunu yazan İzzet, elde edilen data sonucu okuldaki sosyal mekanların eksikliğinin hissedildiğini saptadı. Bunun üzerine öğrenci hayatının kalbindeki ‘Lerner’ Binası’nda, okulda sosyal etkileşmeyi ve kaynaşmayı artıracak bir oyun odası kurdu. İzzet, sınıf başkanı olarak, öğrencilerin okula bağını hatırlamasını sağlayacak bir sınıf hediyesi organize etti ve mezunlara “Class of 2019” saatleri dağıttı. Yine 2019’da, mezuniyet haftası içerisine yeni bir gelenek ekleyerek okulun ilk bowling etkinliğini düzenledi. Bu etkinliği finanse etmek için Columbia Mezunlar Derneği ile sponsorluk anlaşması yaptı.

İzzet, sınıf başkanı olarak mezuniyet töreninde sınıfı adına konuştu. Tüm öğrenciler, öğretim üyeleri, aileler ve konukların yer aldığı 2019 Mezuniyet Töreninde binlerce kişi önünde yakasında Atatürk rozeti ile mezuniyet konuşmasını yaptı. Mühendislerin hem kendi toplumumuzun iyiliği ve ilerlemesi için, hem de tüm dünya için çalışması gerektiğine değindi. Mezuniyeti ile beraber, Mühendislik Mezunlar Birliği tarafından “Distinguished Student Leadership” ödülüne layık görüldü. Aynı zamanda okula getirdiği yenilikler sebebiyle okulu tarafından “Innovation and Enhancement” ödülünü kazandı. Endüstri Mühendisliği departmanı ise hem akademik, hem sosyal başarıları sebebiyle İzzet’e “Stephen D. Guarino Memorial Award”u takdim etti.

İzzet, Garanti Bankası’nda yatırımcı ilişkileri, Deloitte’da finansal danışmanlık, North Brookside Capital’da özel sermaye fonu, Citi’de yatırım bankacılığı stajları yaptı. Önümüzdeki seneden itibaren, Morgan Stanley’de enerji grubunda yatırım bankacılığı yapacak. İzzet, yenilenebilir enerji alanına çok ilgi duyuyor ve bu alanda kendini geliştirmek için çalışıyor. İzzet’in anne ve babası üniversite öğretim üyeleri. Annesi Prof. Dr. Rejin Kebudi İstanbul Üniversitesi ve IU Cerrahpaşa’da Çocuk Hematoloji-Onkoloji Profesörü (2018’de dünyanın en önemli onkoloji derneği olan Amerikan Klinik Onkoloji Derneği tarafından, Uluslararası Onkolojide Kadın Lider ve Mentor ödülü aldı), babası Prof. Dr. Abut Kebudi Okan Üniversitesi’nde Genel Cerrahi profesörü ve Amerikan Cerrahlar Birliği’nin üyesi.

2. Roysi Eskenazi

Raşel ve Hanri Eskenazi’nin kızı olarak 1996 senesinde İstanbul’da doğan Roysi, 2015 yılında İstanbul Özel Saint Joseph Lisesi’nden ikincilikle mezun oldu. Liseye başladığı ilk andan beri yurtdışında eğitim almayı hedefleyen Roysi, lise hayati boyunca bu yönde çalışmalar yaptı. Birçok Model Birleşmiş Milletler Konferansı’na temsilci olarak katılmanın yanı sıra, kendi lisesinde bu konferansların organizasyonuna katkıda bulundu. Aynı zamanda okulunun sosyal yardım kulübünde ve Rotary’e bağlı Beyoğlu Interact Kulübü üyesi olarak toplum yardım çalışmalarında yer aldı. Lise yazlarını kendini geliştirmek için bir fırsat olarak gören Roysi, 2011 yılının yazında Boğaziçi Üniversitesi’nin lise öğrencileri için düzenlenen yaz okulunda Ekonomi ve Matematik dersleri aldı. Bunun dışındaki yazlarını ise İngilizce, Fransızca, İbranice ve Arapça dil okullarına giderek değerlendirdi.

Lise mezuniyetinin ardından Columbia Üniversitesi ve Sciences Po Paris’in çift diploma programında üniversite eğitimine başladı. Bu programa katılan öğrenciler ilk iki senelerinde Sciences Po’nun Fransa’daki yedi bölgesel kampüsünden birinde politika ve ekonomi eğitimi alıp, son iki senelerini Columbia Üniversitesi’nde tamamlıyorlar. Fransa’da Orta ve Uzak Doğu politikasına yoğunlaşan Roysi, aynı zamanda bu okulda Arapça dilini geliştirme şansı yakaladı. Bu okulda çok kapsamlı bir sosyal bilimler eğitimi almanın yanı sıra üniversitenin Babel Initiative organizasyonunda kendi araştırma projesini geliştirdi. Eğitiminin ikinci senesinde bu projeyi hayata geçirebilmek için okul tarafından İspanya’ya yollandı. Fransa’daki ikinci senesini tamamladıktan sonra Tel Aviv Üniversitesi’ndeki Moshe Dayan Merkezi’nde Dr. Hay Eytan Yanarocak’ın Ortadoğu üzerindeki araştırmalarına katkıda bulundu.

Columbia Üniversitesi’ne başladığında Psikoloji’de anadal, İşletme’de ise yandal yapmaya karar verdi. Araştırma konusunda kendini geliştirmeyi hedefleyen Roysi, Columbia’daki farklı psikoloji laboratuvarlarında Torry Higgins, Niall Bolger gibi ünlü psikoloji ve işletme profesörlerinin araştırmalarına katkıda bulundu. Etrafındaki insanlara yeni bir şeyler katmayı hayat amacı edinmiş olduğu için farklı eğitmenlik pozisyonlarında yer aldı. Örneğin, öğretmen asistanlığı yaparak sınıfındaki diğer öğrencilere destek oldu ve Amerika’ya gelen göçmenlere İngilizce öğretmenliği yaptı. 2019 yılında 4.0 not ortalamasıyla Columbia Üniversitesi’nden Summa Cum Laude derecesi alarak mezun oldu. Derslerinde gösterdiği başarı sayesinde Phi Beta Kappa, Psi Chi, The Honor Society of the School of General Studies adlı onur cemiyetlerine alındı. Mezuniyetinin ardından New York State Psychiatric Insitute’da gönüllü olarak çalışmaya başladı. Ardından, Cornell Üniversitesinin sağlık hizmeti araştırma bölümünde araştırma koordinatörü olarak çalışmaya başlayacak.

3. Nesi Altaras

Koç Özel Lisesi’nden IB diplomasıyla mezun olan Nesi Altaras lise hayatı boyunca Model Birleşmiş Milletler etkinliğinde katılımcı oldu ve kulüp başkanlığı yaptı, Öğrenci Birliği’nde bulundu, Paint the Town aktivitesinin koordinatörlüğünü üstlendi ve Kuştepe’den Esenlere farklı semt ve kuruluşlarda gönüllü öğretmenlik yaptı. Betsi ve Ceki Altaras’ın oğlu olan Nesi, kabul edildiği üniversiteler arasında burslu olarak Tufts Üniversite’sinde okumayı seçti. Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi alanlarında çift anadal yapan Nesi üniversite ilk senesinden itibaren Tufts Öğrenci Senatosu’nda dönem temsilciliği yaptı. Tufts Demokratlar kulübünde tek yabancı öğrenci olan Nesi farklı yönetici pozisyonlarında bulundu. Okul hayatı boyunca kampüste farklı işlerde çalışan Nesi uluslararası öğrenci topluluğunun aktif bir üyesi oldu. Üçüncü senesini Oxford Üniversitesi’nde Pembroke Koleji’nde Politika, Felsefe ve Ekonomi (PPE) programında geçirdi ve bir dönem Üniversite genelindeki PPE Topluluğunu’nun sekreterliğini yaptı. Son senesinde Tufts’ta büyüyen Türkiyeli nüfusu temsil etmek ve bu toplumu kenetlemek için organizasyonlar yapmak amacıyla Türkiyeli Öğrenciler Birliği’nin (SOFT) kurulmasına öncülük etti.

Nesi Tufts’tan 3.79 ortalayla Magna Cum Laude derecesiyle ve En Yüksek Onurlu Tez derecesiyle mezun oldu. Hem Uluslararası İlişkiler hem de Siyaset Bilimi onur cemiyetlerine üye kabul edilen Nesi son senesini ‘Açılım, Çözüm, Hüsran: Türkiye’de Süregelen Kürt Sorunu’ adlı, Türkiye’de 2009-2015 yılları arasında gerçekleşen Kürt Açılımı ve Çözüm Süreci başarısızlıklarının sebeplerini tartışan tezini yazmakla geçirdi. Üniversite kariyeri boyunca Arapça öğrenen Nesi Oxford’daki senesinde de dil eğitimine devam etti. Yazlarını farklı alanlarda staj yaparak geçiren Nesi ilk yazında İstanbul Politikalar Merkezi’nde araştırma asistanlığı yaptı. İkinci yazını ekonomi odaklı bir düşünce kuruluşu olan Roosevelt Enstitüsü’nde, New York’ta geçiren Nesi üçüncü yazında ADL adlı nefret suçu ve ayrımcılık karşıtı örgütün Washington DC ofisinde yasal asistan olarak geçirdi. İkinci senesinde ise bahar boyunca Demokrat Parti adaylarının internet üstünde para topladığı ActBlue adlı kar amacı gütmeyen internet kuruluşunda çalıştı. Ortadoğu’da kimlik ve vatandaşlık, azınlıklar ve Yahudi tarihi, siyasi şiddet ve halk hareketleri konularıyla ilgilenen Nesi akademisyen olmayı planlıyor. Bu amaç doğrultusunda Eylül 2019’da McGill Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi yüksek lisansına başlayacak olan Nesi yaz boyunca Hrant Dink Vakfı’nın Medyada Nefret Söylemi projesinde yarı zamanlı gönüllü olarak çalışıyor.

Nesi aynı zamanda Avlaremoz’un yazarı ve editörüdür.

4. Karla Nahmiyas

2015 yılında Koç Lisesi’nden IB (International Baccalaureate) diploması ile mezun olan Karla, lisedeyken okul başarısının en büyük sırrını akademik yaşantısı, spor hayatı ve sosyal yaşantısını doğru dengelemek olarak ifade ediyor. Rakel ile Albert’in kızı olan Karla, 2015 yılına kadar binicilik Türk Milli Takımında yer aldı ve ülkesini birçok uluslararası müsabakada temsil ederek altın madalyalar kazandı. Karla için SAT’ye çalışırken aynı zamanda da tutkulu bir şekilde biniciliği devam ettirebilmek bir keyifti. Bu sırada okulun atletizm takımında da yer alan Karla, hafta içleri okul sonrası antrenmanlarını yapıp, ardından SAT ve IB sınavlarına çalışarak yoğun bir tempo içerisinde liseyi tamamladı.

Ardından George Washington Üniversitesi’ne kabul olan Karla, eğitimini psikoloji ve gazetecilik okuyarak tamamladı. 2019 yılında Magna Cum Laude onuruyla başarılı bir şekilde GWU’dan mezun oldu. GW’da ‘İş Hayatında Kadınlar’ adlı organizasyonda aktif rol alıp, aynı zamanda da iki sene felsefe kulübünde yer aldı. Bunlara ek olarak, üniversiteye girdikten sonra 2016 senesinde TV8’de reklam üzerine staj yapıp, 2017 senesinde ise tekrardan reklamcılık alanında Young and Rubicam’da (Y&R) strateji departmanında reklamcılığın arka yüzünü deneyimledi. 2017 yılında bir de Güzel Günler Polikliniği’nde Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın yanına çocuk psikolojisi alanında staj yaptı. 2018 yazında ise Korozo Ambalaj’da satış üzerine staj yaptı. Şimdi ise Amerika’daki kazanımları ile Türkiye’ye dönüp ülkesine faydada bulunmak isteyen Karla, Eylül’de satış alanında iş hayatında çalışmaya başlayacak.

Tüm mezunları tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

** Tüm özgeçmişler ve liste Study In America’nın internet sitesinden alınmıştır. İncelemek için buraya tıklayın.