Arşiv Haberler

Yeni Akit: İmamoğlu’nun Yahudiler Dahil ‘Herkesi Kucaklayacağız’ Demesi Skandal

Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini bu sefer 800 binden fazla farkla kazanan Ekrem İmamoğlu zafer konuşmasında şehrin yönetiminde kucaklayacı olacağını söyledi.

İmamoğlu, daha önce söyleşilerde de açıkladığı görüşünü yineleyerek “bu şehirde azınlık kavram yok, biz bu şehirde Rum’u, Ermenisi, Süryanisi, Yahudisi herkesi kucaklayacağız.” dedi.

İmamoğlu’nun bu kimliklerden vatandaşları da şehrin parçası olarak gördüğünü söylemesi Yeni Akit gazetesi tarafından eleştirildi. Yeni başkanın zafer konuşmasının hemen ardından girilen haberde ‘Ekrem İmamoğlu’ndan büyük skandal! 16 milyon Müslüman’ı görmedi, 170 bin gayrimüslime takıldı’ manşeti atıldı.

Haberde Yani Akit kaynak göstermeden şöyle dedi: ‘resmi olmayan rakamlara göre İstanbul’da ikamet eden 100 bin Rum, 15 bin Yahudi, 50 bin Ermeni ve 10 bin Süryani’ye seslenerek, İstanbul’da azınlık diye bir şey olmadığını ifade etti.’

İmamoğlu’nun bu kimlikleri kucaklayacağım demesini Müslümanları ‘görmezden gelmek’ olarak nitelendiren Yeni Akit’in bahsettiği resmi olmayan rakamların da son derece abartılı olduğu fark edildi.

TC Dışişleri Bakanlığı’nın 2008’deki açıklamasına göre Türkiye’de 60 bini Ermeni, 3 bini Rum, 25 bini Yahudi olmak üzere 89 bin etnik-dini azınlık yaşamaktadır. Bu açıklamada Süryanilere yer verilmemiştir. Bu grupların nüfuslarının uzun süredir azalma gösterdiği bilindiğinden bugün ezici çoğunluğu İstanbul’da olan bu grupların 50 binin üstünde Ermeni, 2 bine yaklaşan Rum, 5 bin kadar Süryani ve 12 bin kadar Yahudi ile toplam 70 bini geçmeyen bir varlık gösterdiği söylenebilir. Yeni Akit’in ‘170 bin gayrimüslim’ sayısını nereden aldığı bulunamamıştır.