Arşiv Haberler

New York’ta Yunanistan Yahudileri Festivali Dikkat Çekti

Bu sene beşincisi gerçekleşen New York Yunanistan Yahudileri Festivali medyada dikkat çekti ve büyük bir kalabalık topladı.

Festival sırasında sinagogun önü Kaynak: Jewish Daily Forward, Ari Feldman

Şehrin Lower East mahallesinden gerçekleşen festival 1906 yılında Yanya’dan göç eden Romaniyot Yahudileri tarafından kurulan Kehila Kedosha Janina tarafından düzenlendi. Romaniyot olarak başlayan bu sinagoga bugün Sefarad Yunanistan Yahudileri de katılıyor.

Birçoğu Holokost kurtulanlarının torunları ve çocukları olan New Yorklu Yunanistan Yahudileri festivalde börekas, baklava ve Türk kahvesi gibi yemekleri katılanlara tanıttılar. Ayrıca bu toplumun dilleri olan Judeo-Grekçe ve Ladino ile ilgili aktiviteler de vardı.

Ladino uzmanı dilbilimci ve Binghamton Üniversitesi profesörü Bryan Kirschen festivalden halk oyunları oynanırken bir video paylaştı.

Ladino twitinde “Bu neresi? Osmanlı İmparatorluğu mu? Hayır. Bu New York! 5. New York Yunanistan Yahudi Festivali!”

3 comments on “New York’ta Yunanistan Yahudileri Festivali Dikkat Çekti

  1. […] için kapıyı açıyor. Mesela New York’ta Yunanistan’dan göçen Sefaradların düzenlediği festival […]

  2. […] Yahudilerin bir dayanışma derneği olarak 1916’da kurulmuştu. Yunanistan Yahudileri Festivali gibi aktiviteler de düzenleyen Ermandad salgın süresince Sephardic Digital Academy (Sefarad […]

  3. […] Yahudilerin bir dayanışma derneği olarak 1916’da kurulmuştu. Yunanistan Yahudileri Festivali gibi aktiviteler de düzenleyen Ermandad salgın süresince Sephardic Digital […]

Comments are closed.