Geçmiş Zaman Hikayeleri

Ben Gurion’un İstanbul Dönemi

İsrail’in kurucu Başbakanı David Ben Gurion’un İstanbul’da yaşadığı dönemden az bilinen fesli fotoğrafı erken Siyonist hareketin Osmanlı karakterini gösteriyor.

Gelecekti İsrail’in Başbakanı David Ben Gurion (sol) ve Cumhurbaşkanı Yitzhak Ben Zvi (sağ). İstanbul 1912.

O dönem Rusya’ya bağlı olan Polonya’da doğan David Grün 20 yaşında Osmanlı’ya bağlı Filistin topraklarına göç etti.

Babası Avigdor Grün de avukat olan David 1911 yılında Türkçe öğrenmek ve yeni ülkesi Osmanlı’da hukuk okumak için Filistin’den ayrılıp Selanik’e taşındı. Selanik’te o dönem son derece büyük olan Yahudi toplumundan etkilenen David orada çok kısa bir zaman geçirdi.

1912 yılında İstanbul Üniversitesi’nde hukuk eğitimine başlamak için Osmanlı’nın başkentine yerleşti. Bu dönemde adını David Ben Gurion’a değiştirdi. Sonradan İsrail’in Cumhurbaşkanı olacak Yitzhak Ben Zvi ile arkadaşlık kurdu. Zaten İstanbul’da bulunan Ben Zvi ve Ben Gurion İstanbul Üniversitesi’nde hukuk eğitimine beraber başladılar.

İstanbul’da bir süre yaşayıp eğitim gördükten sonra 1914 Ağustos’unda Filistin’e dönen ikili 1915’te Osmanlı otoriteleri tarafından kovuluyor ve bir süre bölgeden uzak kalıyorlar.

2 comments on “Ben Gurion’un İstanbul Dönemi

  1. […] İsrail’in ilk Cumhurbaşkanı Yitzhak Ben-Zvi ile beraber okuduğunu daha önce anlatmıştık. Ancak Ben-Gurion’un İstanbul’la ilişkisi 1914’te […]

Comments are closed.