Arşiv Haberler

Başkan Adayı Bernie Sanders’la İlgili Antisemit Haber Tepki Çekti

24 Mayıs günü Politico dergisinde “The Secret of Bernie’s Millions” (Bernie’nin Milyonlarının Sırrı) başlığıyla çıkan makale geniş bir yelpaze tarafından antisemit olduğu için eleştirildi.

Aşağıdaki görselde bulunan kapakla çıkan yazıda Michael Kruse Bernie Sanders’ın 1980’den bugüne nasıl üç ev alacak kadar zengin olduğunu sorguladı. Hayatı boyunca siyaset yapan Sanders önce Vermont eyaletindeki Burlington kentine belediye başkanı, ardından eyaletin tek kongre üyesi ve son olarak da Senatörü olarak görev yaptı. Bu süre zarfında hep vergiyle toplanan bütçelerden maaş aldığı için yazıda Sanders’ın vergi mükelleflerinin sırtından zengin olduğu ve bu nedenle ekonomik adalet ve eşitlik siyasetinin samimiyetsiz olduğu iddia edildi.

Bernie Sanders’ın yanına para ağacı çizilen kapak antisemit olduğu için eleştirildi

Birçoğu benzer ve bazıları daha da zengin olan başkan adayları arasından tek Yahudi adayın seçilip böylesi bir makale yazılması Sanders’ın kimliği nedeniyle uygulanan bir çifte standart olarak anlaşıldı.

Makalede ayrıca başka bir Yahudi stereotipi olan cimrilikten de sıkça bahsedildi. Sanders’ın zengin olsa da çok cimri olduğu ve bu şekilde zengin kaldığı gibi çirkin bir kinaye yapıldı. Makaleyi Twitter’dan paylaşırken Politico dergisi “Bernie hala cimri olabillir ama fakir değil” ibaresini ekledi.

Demokrat Parti’nin genç kongre üyelerinden Alexandra Ocasio-Cortez (AOC) Twitter hesabından makale ile ilgili “Acaba Politico bize tek Yahudi adayın yanına para ağacı koyup onun ne kadar cimri ve zengin olduğunu anlatan bir makalenin nasıl antisemit olmadığını açıklayabilir mi?” diye sordu. Devamında AOC “Yoksa bu makalenin amacı sadece beğenmedikleri ilerici bir siyasetçiyi karalamak mı?” dedi.

Ocasio-Cortez’in twiti

Ardından dünyanın en büyük antisemitizm karşıtı kuruluşlarından olan Anti-Defamation League (ADL) de makaleyi ve özellikle Twitter’da kullanılan ibareyi antisemit olmakla suçladı. Bernie Sanders da makaleyi antisemit bulduğunu söyledi.

Politico bahsi geçen twiti silse de bir açıklamada bulunmadı ve makalenin tamamı ile ilgili olan antisemitizm yorumlarına cevap vermedi.