Arşiv Haberler

Yunanistan’da İlk Yahudi Belediye Başkanı Seçildi

Antik Yunan’dan beri varlık gösteren Romaniyot Yahudiliğin merkezlerinden Yanya’da Yahudi belediye başkanı seçildi.

Yunanistan’ın ilk Yahudi Belediye Başkanı seçilen Moses Elisaf

Geçtiğimiz Pazar gerçekleşen seçimlerde İoannina (Türkçe: Yanya) belediyesini bağımsız aday Moses Elisaf kazandı. Oyların yüzde 51’ini alarak görevdeki başkan Thomas Bega’yı yenen Elisaf modern Yunanistan tarihinin ilk Yahudi belediye başkanı oldu.

Yunanistan’ın binlerce yıllık Romaniyot Yahudi geleneğinin merkezlerinden olan Yanya şehri ayrıca meşhur Yunanistan Yahudisi edebiyatçı ve düşünür Joseph Eliyia‘nın memleketiydi. Bu şehir ve genel olarak Yunanistan Holokost’ta ağır kayıplar vermiş ve Yanya’da savaş sonrası 200’den az Yahudi hayatta kalmıştı. Bugün kentte yalnızca 50 Yahudi yaşıyor.

Bu küçük cemaati son 17 senedir yöneten Elisaf ayrıca Yanya Üniversitesi’nde patoloji profesörlüğü yapıyordu. Bir dönem de Yunanistan Yahudi cemaatleri heyetinde yöneticilik yapmıştı.

Yurt genelinde merkez-sağ muhalefet solcu iktidar partisi SYRIZA’yı yense de Yanya’da asıl odak bağımsız aday Elisaf oldu.

1 comment on “Yunanistan’da İlk Yahudi Belediye Başkanı Seçildi

  1. […] şehrinin hafızası ve kültürel mirası olduğunun da altını çizdi.Kendisi de Yahudi olan Yanya Belediye Başkanı Moses Elisaf da sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda Yanya Yahudi cemaatinin […]

Comments are closed.