Arşiv Haberler

İsrail’de Hükümet Kurulamadı, Tekrar Seçime Gidiliyor

İsrail Başbakanı Netanyahu hükümet kuramadı

Nisan’da gerçekleşen İsrail parlamento seçiminin sonucunda Başbakan Benjamin Netanyahu’nun partisi Likud az farkla en büyük parti olmuş ancak İsrail’de hep olduğu gibi hiçbir parti tek başına iktidar olacak sandalye sayısına yaklaşamamıştı.

120 kişilik Knesset’te 60 sandalyelik çoğunluğa ihtiyacı olan Netanyahu son dönem kurduğu sağcı koalisyonu tekrar çalıştı ancak Yisrael Beitenu (Evimiz İsrail) adlı aşırı sağcı, çoğunlukla Rusyalı göçmenlerden oy alan partinin lideri Avigdor Lieberman olası koalisyondan desteğini son anda çekti.

Seçimden önce gündeme gelen aşırı Ortodoks dindarların zorunlu askerliğe dahil edilmesi konusunda Netanyahu’yla uzlaşamayan Lieberman’ın çekilmesiyle koalisyon bir sandalye eksik kaldı. Son bir destekçi bulmak için Netanyahu’nun rakibi olan merkez sol İşçi Partisi lideri Avi Gabbay’a bile bakanlık teklif ettiği rapor edildi. 6 kişilik parti grubunun dördünden gelen sert red üzerine İşçi Partisi teklifi reddetti ve Cumhurbaşkanı’nın hükümet kurma yetkisini ana muhalafet lideri ve eski general Benny Gantz’a vermesini istedi. Bu teklif Başbakan’ın durumunun umutsuzluğunun altını çizdi. Netanyahu’yla dalga geçen Arap-İsrailli parti lideri Ayman Odeh meclis kürsüsünden Başbakan’ın ona bile inanılmaz teklifler getirdiğini söyledi ve genel kurulda sesli kahkahalar oldu.

Uzun tartışmalar ve üç tur oylama sonucunda Knesset kendini feshetti ve Eylül 17’de tekrar seçime gitme kararı aldı. Son seçimden hemen önce kurulan merkez sağcı Mavi ve Beyaz grubu az farkla Netanyahu’ya yenilmiş ancak aynı anda sol partilerin tamamının oyları erimişti. Ülkenin kurucusu olan ve 1948-1977 arası kesintisiz iktidar olan İşçi Partisi tarihinin en kötü sonucunu almıştı. Tekrar seçim yok olmanın eşiğindeki İsrail solu için umut verirken ayrıca Netanyahu’yu uzun yıllar ardından koltuğundan etmek için de yeni bir fırsat teşkil ediyor.