Arşiv Göze Çarpanlar Haberler Makaleler

70 Yıl sonra Türkiye’ye ziyaret için dönen Raşel Kazes’i ne bekliyor? – ve Carrefour krizinden gelişmeler

Kaynak: KeHaber – KeHaber makalesinin orjinali “70 Yıl sonra Türkiye’ye ziyaret için dönen Raşel Kazes’i ne bekliyor?” başlığı ile 23 Mayıs 2019’da yayınlanmıştır.

AA‘nın verdiği habere göre; Arjantin’de, Buenos Aires Türkiye Büyükelçiliği ve THY’nin katkılarıyla, uzun yıllar sonra doğup büyüdüğü toprakları ziyaret imkânı verilen Raşel Kazes, kızı Silvia ile 23 Mayıs perşembe akşamı saatlerinde İstanbul’a ulaşacak. Uçağa binmeden önce Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Kazes, duygularını, “Şu an çok heyecanlıyım, çok telaşlıyım. Uçağa binmeden önce uçuyormuş gibi hissediyorum. Türkiye’ye gitmek, her şey bana bir hayal gibi geliyor. Uzun yıllar süren bir hayal… Çok uzun zamandır gitmemiş olmama rağmen, birçok şeyi hatırlıyorum.” sözleriyle ifade etti.

Ben kendimi Türk hissettiğim yerlere gitmek istiyorum. Oraları tekrar görmek istiyorum, okuduğum okulu, Gelibolu’da evlendiğim yeri, hepsini görmek istiyorum“, diyen Raşel Kazes’i, Süpermarket raflarında Hitler’in Kavgam kitabının satıldığı bir Türkiye bekliyor… Virna Banastey dün, 22 Mayıs Çarşamba günü Twitter mesajında, Carrefour mağazalarında satılan topu topu 20 kitap arasında “Kavgam”ın yer aldığını hayretle aktardı.

Adolf Hitler’in Nazi rejimi ideolojisini sunan kitabı, “Kavgam” 2005’ten bu yana tezgahlarda açıkça yer almaya başladı. 2016‘da süpermarket raflarında görülmesi skandalı yoğun tepki dalgası yaratmıştı.
Bu kitabın düşük fiyata, kampanyalarla satılması kötü. Hitler’in düşüncelerinin ne olduğunu bütün dünya biliyor. Kitabevlerine girince ön raflarda bu kitabı görmek beni rahatsız ediyor. Bütün kitabevlerine rahatsızlığımızı ilettik. Kitapçılar bizim rahatsızlığımıza rağmen satışlarını kesmediler. Onlar bu olaya ticari bakıyor. Bu kitabın satışı antisemitizmin

yükseldiğini gösteriyor. Tabii ki bunu her okuyan faşist diye bir kural yok ama kitaba ilgi çekilmeye çalışılması çok kötü.”

2016’da Serdar Korucu bu sözlerin bir dönem Türk Yahudi Cemaati Başkanlığı’nı da üstlenen Silvyo Ovadya’ya ait olduğunu hatırlatmış ve eklemişti: “2005 yılındaki bu ifadelerinin nedeni ise 10’un üzerinde yayınevinin aynı anda “Kavgam” kitabını basması ve böylece çok satanlar arasına girmesiydi” 

Aynı skandal üç yıl sonra, aşırı milliyetçilik ve islamiyetçilikle dolu dizgin ırkçılık bayırlarında koşturuyor. Nice aileyi vatanlarından göçe zorlayan pogromlar ve Antisemitizm, 70 yıl sonra Raşel Kazes’i ne yazık ki tekrar bekliyor. Bkz. aşağıda Carrefour rafları…

Avlaremoz Editörünün Eki

Kehaber, yukarıdaki makaleyi 23 Mayıs 2019 günü öğleden sonra yayımlandı. O saate kadar yukarıda bahsi geçen pek çok tweet atıldı ve konu protesto edildi ancak CarrefourSA konuyla ilgili hiç bir açıklamada bulunmadı.

Carrefour Fransa’dan tepki ancak gazeteci Guillaume Perrier’in Şalom Gazetesi yazarı Virna Banastey’in tweetini alıntılayarak, Carrefour’a Türkiye’deki kitap satışları arasında Mustafa Kemal’in Nutuk’u değil de Hitler’in Kavgam’ı olması konusunda sitem etmesinden sonra geldi.

Carrefour Fransa, Virna Banastey’e cevaben, üzgün olduklarını, kitabın satışının Türkiye’de yasal olduğunu ve yerel ortağıyla konu ile ilgili görüşerek satışı durduracağını ve raflardan indirteceğini belirtti.

Türkiye Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh, Carrefour Fransa’ya “Teşekkürler. Hızlı ve net kararınızı takdir ediyor ve herkese örnek olmasını umut ediyoruz.” diyerek cevap verdi.

Carrefour Fransa ile Twitter üzerinden görüşmeler devam ederken, İshak İbrahimzadeh CarrefourSA kurumsal ile iletişim içerisinde olduklarını ve bir “yanlışlık” sebebiyle Kavgam’ın CarrefourSA’da satışta olabileceğini belirtmişti.