Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

Sefarad Müziği’nin yolculuğu Washington DC’de anlatıldı

Kaynak: Forum USA

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington DC’de Yunus Emre Enstitüsü Washington DC Ofisi Sefarad toplumunun tarihsel bilgilerine dair sunumun yanı sıra Türk soprano Lori Şen tarafından Sefarad müziğinin en değerli örnekleri seslendirildiF

1492 yılında İspanyol Engizisyonundan kaçarak Osmanlı topraklarına sığınan ve Sultan Bayezid tarafından Osmanlı vatandaşı yapılan Sefarad Yahudileri daha çok İzmir, İstanbul, Edirne bölgelerine yerleştirildi ve bir çoğu Maliye, Uluslararası İlişkiler alanlarında hanedana uzunca bir süre hizmet etti. Günümüzde halen İstanbul, İzmir bölgelerinde yaşamlarına devam eden Sefarad Yahudileri, kendilerine özgü müzikleri ile Dünya Kültür Mirasına katkı sağlamaya devam etmektedirler. 

Maryland Üniversitesinde Sefarad Müziği üzerine doktora çalışmalarını sürdüren Türk Soprano Lori Şen program sırasında dünya ünlü Sefarad bestecilerin yanı sıra Türk bestecilere ait Sefarad müziği örneklerini de seslendirdi ve Sefarad toplumunun yerel dili Ladino ile Türkçe arasında geçmişten günümüze devam eden etkileşimi detaylı bir şekilde anlattı. 

Program hakkında Forum USA Gazetesine açıklamalarda bulunan YEE Washington DC Müdürü Halid Bulut; “ İspanyol engizisyonundan kaçıp Osmanlıya sığınan ve Osmanlı tebasının birer üyesi olan Sefarad toplumu, Türk Milletinin mazlum toplumlara karşı takındığı pozitif ayrımcılığının en değerli örneklerinden biri. Bugün amacımız sadece bir müzik dinletisi yapmak değil kültürümüzün bir başka yaşayan değerine dair insanların dikkatini çekmekti.” dedi.