Arşiv Göze Çarpanlar

Soykırım sırasında yaşayan Yahudi bir kızın Instagram hesabı olsa nasıl olurdu?

Kaynak: Euronews, Enis Günaydın

Macaristan’da yaşayan 13 yaşındaki Eva Heyman’ın Instagram hesabı yaşıtlarınınkinden çok farklı. Çünkü Eva aslında 1944’te yaşayan ve Yahudi Soykırımı sırasında katledilen 6 milyon Musevi’den biri.

İsrail’de her yıl düzenlenen Yahudi Soykırımını Anma Günü kapsamında, yaşanan dehşetin hatıralardan silinmemesini isteyen İsrailli bir girişimci, İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen Eva Heyman’ın hayatının Instagram üzerinden canlandırıldığı bir projeye imza attı.

Instagram’da ‘hikaye’ olarak paylaşılan kısa videolarda ‘Macar Anne Frank’ olarak da tanınan Eva’nın mutlu başlayan hayatının günaşırı nasıl bir kabusa dönüştüğü gösteriliyor. Büyüdüğünde ünlü bir muhabir olabilmeyi hayal eden kızın günlüğünden alınan bilgiler kısa videolarla oyuncular tarafından dönemin dekoru eşliğinde canlandırılıyor.

‘Eva’nın Hikayesi’ (@eva.stories) isimli hesap üzerinden erişilebilen hikaye paylaşımlarında Eva’nın yaşadıkları günbegün izlenebiliyor.

Proje İsrailli iş adamı Mati Kochavi ve kızı Maya tarafından gerçekleştirildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da onayını alan çalışmada gençlerin soykırım hakkında bilgilendirilmesi hedefleniyor.

Diğer yandan paylaşımlara bir kısım eleştiriler de yöneltildi. Paylaşımlara yapılan yorumlarda, “Bu bir soykırım, reklam çalışması değil.” gibi ifadeler görülebiliyor.