Arşiv Haberler

ABD’de sinagog saldırısı sonucu en az 1 kişi yaşamını yitirdi

Görsel: NPR

ABD’de sinagog saldırısı sonucu en az 1 kişi yaşamını yitirdi

Pesah’ın ardından ilk Şabat günü gerçekleşen saldırıda en az bir kişi yaşamını yitirirken, yaralıların olduğu belirtildi.

CNN’in röportaj yaptığı vali Steve Vaus saldırıyı “bir nefret suçu” olarak tanımladı.

Yetkililer 19 yaşındaki erkek saldırganın silahıyla birlikte tutuklandığını ifade ettiler ve yaşlıca kadının ağır yaralarından ötürü yaşamını yitirdiğini bildirdiler. Başka yaralıların da olduğu söyleniyor.

Antisemit saldırıya uğrayan Kaliforniya Poway’deki The Chabad of Poway sinagogu akşam gerçekleştireceği Pesah sonrası kutlamaya hazırlanıyordu.

— Güncelleme —

Saldırı sonucu bir kişinin hayatını kaybettiği ve üç kişinin yaralandığı açıklandı.

Hayatını kaybeden 60 yaşındaki kadın Lori Kaye’nin, sinagogun rabisini saldırgandan kurtarmak için önüne atladığı bildirildi. Sinagogun rabisi Yisrael Goldstein parmağından yaralanırken, 34 yaşındaki Almong Peretz sinagogdaki çocukları oyun odasında saklamaya götürürken bacağından vuruldu. 8 yaşındaki Noya Dahan ise şarapnel sebebiyle yaralandı. Dahan’ın ailesi İsrail’den Kaliforniya’ya ebeveynlerinin roket ateşlemesi sebebiyle yaralanması üzerine taşınmışlardı.

Sinagoga düzenlenen saldırının şüphelisi John Earnest saldırıdan hemen sonra yakalandı. Yayınladığı antisemit manifestosunda Earnest Yahudiler’den ‘iğrendiğini’ belirtiyor. Saldırganın aynı zamanda Mart ayında Kaliforniya’da bulunan bir camiye gerçekleştirilen saldırıyı da üstlenmiş, kundakladığı yangını Yeni Zelanda’da gerçekleşen Christchuch saldırısının failine adamıştı. Hemşirelik öğrencisi olan 19 yaşındaki saldırgan, Hz. İsa, Adolf Hitler ve 6 ay önce gerçekleşen ‘Hayat Ağacı Sinagogu’ saldırısının faillerini kendine örnek aldığını söylüyor. Saldırganın Donald Trump taraftarı olmadığı ve Trump’ın İsrail Devleti’ne gösterdiği desteği eleştirdiği belirtiliyor.

Haberde yer alan bilgiler yaşanan gelişmelere göre değişim gösterebilmektedir. Haber, bilgi edinildikçe güncellenecektir.