Arşiv Haberler

Ukrayna’nın Yeni Cumhurbaşkanı Yahudi Komedyen Zelensky

31 Mart’ta birinci etabı gerçekleşen Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların %30’uyla birinci gelen Volodymyr Zelensky, 21 Nisan’daki ikinci etapta seçimi kazandı.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya karşı aday olan Zelensky 21 Nisan’da oyların %73’ünü alarak ülkenin neredeyse her bölgesinde birinci oldu.

Birinci dili Rusça olan Zelensky giderek Ukraynaca’ya odaklanan ve Rusça konuşmayı azaltmak isteyen Ukrayna milliyetçiliğine karşı bir aday olarak yükseldi. Hukuk okuyan Zelensky çalışma hayatını medya ve eğlence sektöründe geçirdi.

2015’te başlayan “Halkın Hizmetkarı” dizisinde başrol olan Zelensky o zamandan beri televizyonda Cumhurbaşkanlığına birden yükselen bir öğretmeni oynuyordu. Dizide yolsuzluğu eleştiren Zelensky 2019’un ilk gününde seçim için adaylığını koydu ve diziyle aynı isimdeki Halkın Hizmetkarı partisini kurdu.

Batı’ya dönük bir başkanlık yürüteceğini söyleyen Zelensky AB ve NATO üyeliğini destekliyor ancak ikisi için de referandum istiyor. Aynı zamanda Rusya’yla işgal altındaki doğu bölgeleri için konuşmak istiyor. Birinci önceliğinin yolsuzluk ve hukuk sistemini düzeltmek olduğunu söyleyen Zelensky ayrıca ücretsiz kürtaj ve medikal ot kullanımını destekliyor ve seks işçiliği ve kumarı yasallaştırmak istiyor.

Çocukluğunda Moğolistan’da yaşayan Zelensky akademisyen bir baba ve mühendis bir annenin oğlu olarak Sovyet Ukrayna’da doğdu. Ailesi Yahudi olan Zelensky işe başlayacağı Haziran ayında İsrail dışındaki tek Yahudi dünya lideri olacak.

Siyasete yeni giren Zelensky’nin etrafındaki danışmanlar çoğunlukla iş dünyası ve eğlence sektöründen geldiği için oligarkların etkisinin yüksek olabileceği düşünülüyor. Zelensky’nin en büyük destekçilerinden biri finansal dolandırıcılıktan bir davada sanık olan Yahudi milyarder Ihor Kolomoyskyi. Davası başladığından beri İsrail’de yerleşik olan medya patronu seçim sonucu üzerine Ukrayna’ya geri döneceğini söyledi. Zelensky’nin dizisi Kolomoyskyi’nin televizyon kanalı 1+1’de gösteriliyordu.

Şu an görevdeki Başbakan Volodymyr Groysman da Yahudi ve eğer yeni Cumhurbaşkanı onunla devam ederse Ukrayna’nın hem hükümet hem de devlet başkanı Yahudi olacak.

Tahminen 150 bin ila 400 bin kişilik bir Yahudi toplumu olan Ukrayna’da kampanya döneminde Zelensky’nin Yahudi kimliği konu edilmedi ancak New York Times’in haberine göre bazı Ukrayna Yahudileri eğer kazanırsa alacağı her siyasi karar için Yahudi toplumunun sorumlu tutulmasından korktu. Anketlere göre Ukrayna, özellikle diğer Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla, Yahudi vatandaşlarını eşit olarak görüyor ve komşu, arkadaş, siyasetçi olarak görüyor.

Büyük bir destekle seçilen yeni Cumhurbaşkanı’nı zor bir dönem bekliyor. Önünde aktif bir Rus işgali ve süregelen bir yolsuzluk sorunu var.

2 comments on “Ukrayna’nın Yeni Cumhurbaşkanı Yahudi Komedyen Zelensky

  1. […] kadınlığı anneliğe indirgiyor. Benzer haberlerde Letonya Cumhurbaşkanı‘nın veya Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Yahudi kimlikleri anlatılırken hiçbir kaynak kaç çocukları olduğundan bahsetmemiş ve […]

  2. […] olan Ukrayna lideri Volodymyr Zelensky’nin iktidara geliş hikâyesi gerçekten film gibi. 21 Nisan 2019’daki ikinci tur seçiminde halkın yüzde 73 oyuyla göreve gelen […]

Comments are closed.