Arşiv Haberler

İsrail’de Etiyopyalı Yahudiler Polis Cinayetini Protesto Ediyor

Çarşamba günü gerçekleşen protestodan bir kare

18 Ocak günü İsrail polisi Bat Yam’da post-travmatik stresten kaynaklı bir panik yaşayan Yehuda Biadga’ya ateş açtı ve öldürdü. 24 yaşında olan Yehuda Biagda’nın ölümü İsrail’de polisin Etiyopyalı Yahudilere karşı olan tavrını tekrar gündeme getirdi.

Dünkü protestonun videosu

Çarşamba günü Tel Aviv’de öğlen başlayan protestoya katılan bir çoğu Etiyopya Yahudisi binlerce İsrailli polis ırkçılığına karşı slogan attı. Biadga’nın ailesi ve protestocular polisi ırk nedeniyle orantısız güç uygulamakla suçladı. Çarşamba akşama doğru büyüyen protesto işlek bir cadde olan Azrieli Bağlantı Yolunu kapattı.

Azrieli Otoyolunu kaplayan protesto

Polis Biadga’nın kendilerine elinde bıçakla yaklaştığını iddia etti. Maktulün ailesi ve hak savunucuları akli problemleri olan genç adamın başından vurularak öldürülmesinde bu sebebi yetersiz buldu. Beyaz bir İsrailli’nin aynı şekilde infaz edilmeyeceğini söylediler. Protestocular özellikle polisten sorumlu İç Güvenlik Bakanı Gilad Erdan’ı ırkçılık ve polisi korumakla suçladı.

Protestoların sonunda asıl meydandan ayrılan bir grup ile polis arasında arbede çıktı. Bu arbede sonucunda 5 protestocu ve 6 polis hafif yaralandı, en az 9 kişi tutuklandı.

Protestocular öldürülen Biadga için saygı duruşunda bulundu

Aliya’da Ayrımcılık Sorusu

Devletin Etiyopya’dan Aliya (İsrail’e Yahudi göçü) yapmak isteyenleri bekletmesinin arkasında da ırkçı fikirler yattığı daha önce de ileri sürülmüştü. 2016 yılında Etiyopyalı cemaatin başhahamı Yosef Hadane’nin İsrail Hahambaşılığı’ndaki görevinden alınmasının da sebebinin Etiyopyalı Yahudilere karşı ırkçılığı protesto etmesi olduğu iddia edilmişti. Yaklaşık bir sene önce yine Bat Yam’da altı polisin 16 yaşındaki, elleri kelepçeli genç bir Etiyopyalı Yahudi’yi dövdüğü video da ortaya çıktığı zaman infial yaratmıştı. 2017 Nisan’ında gerçekleşen dayağın videosu aylarca polisler arasında komedi amaçlı paylaşılmış ve ancak Aralık’ta basına yansımıştı. 2015’te ise sokak kamerasına yakalanan başka bir video Etiyopya Yahudilerine olan ırkçılığı gözler önüne sermişti. Bu videoda İsrail Ordusunda görev yapmakta olan üniformalı bir asker izin sırasında polis tarafından dövülmüş ve yine protestolara sebep olmuştu.

Tüm bu davalarda polislere verilen (veya verilmeyen) cezalar insan hakları savunucuları ve Etiyopyalı Yahudiler tarafından yetersiz bulunmuş, devletin ırkçılık sorununu ciddiye almadığının kanıtı olarak gösterilmişti.

Çarşamba günkü protestodan görüntüler

Kaynaklar: i24News, Jerusalem Post, Middle East Monitor, Haaretz,