Arşiv Göze Çarpanlar

Alperenler; “Musevi kişiler Ayasofya’yı bacak germe sanatı ile vurguladı” deyince…

Kaynak: KeHaber

Bir bale figürü olan “Spagat” fotoğrafı, Ayasofya konum olunca, Ocak ayı başında İnternette çalkalanma yaratmıştı. Ayasofya’da böyle bir görüntünün gerçekleştirilmesini eleştirenlere Düzce Alperen Ocakları da bizzat katıldı. Eski ad; “Nizam-ı Âlem Ocakları” olan ve milliyetçi/islamiyetçi Büyük Birlik Partisi’ne (BBP) yakınlığı ile tanınan yapılanmanın Düzce Başkan Yardımcısı Onur Çetin, basın açıklaması yaptı. “Ayasofya’da ibadet edilmesine müsaade edilmezken böyle bir hareketin yapılmasını” belirterek şu sözlerle eleştirdi:
“Maalesef Musevi zihniyetini kendine benimsemiş, profesyonel fotoğraf sanatçıları ve magazin gazetecileri ile birlikte Musevi kişiler Ayasofya’nın önemini, bacak germe sanatı ile vurguladı. Bunun hesabı vebali ağır olur sayın yetkililer”. Temmuz 2017’de ibadet yeri Neve Şalom Sinagogu önünde yaptıkları saldırgan gösteri ile dikkati çeken Alperen Ocakları Türk Yahudilerini hedef göstermişti. Söz konusu fotoğrafı tam kadrajıyla zar zor bulan gazeteci Banu Güven ise, DW Türkçe‘de; “Fotoğrafta bacaklarını açmış bir kadından önce, böylesine güzel bir mekâna zarifçe karışmış bir insan gördüm” diyor. 

“Ayasofya’da gezerken tarihte gezersiniz”, diyerek önemini vurgulayan Banu Güven, şunları ekliyor:
“[…] Tam 916 yılı Ortodoks ibadethanesi olarak geçiren Ayasofya, 482 yıl boyunca da Müslümanlar’a hizmet etti. İki büyük imparatorluğa başkentlik yapan, Haçlı Seferleri’ne sahne olan İstanbul’un tarihi içinde adım adım gezerken zihinlerde canlandırılabilir. Ayasofya 1935’te bu düşünceyle Atatürk’ün talimatıyla müzeye çevrilmiştir. Ayasofya o zamandan bu yana dünyanın en çok ziyaretçi ağırlayan anıtları arasında yer almaktadır. Bununla birlikte bazı Müslüman dindar çevrelerin yeniden camiye çevrilmesi için sık sık başlattıkları kampanyalar mevcuttur.
Bu kampanyalardan biri Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) tarafından 1967’de yapıldı. MTTB’nin o zamanki başkanı geçen dönemin TBMM Başkanı olan AKP’li İsmail Kahraman’dı. Sultanahmet’te Ayasofya’nın önünde “Bu minareler ezansızken Fetih kutlayamayız. Konuşma da yapmayacağız” der ve oturma eylemi yapılır. İsmail Kahraman bu eylemde Ayasofya için “öksüz” ifadesini kullanır. Aynı yıl Papa’nın Ayasofya’yı ziyaretinde diz çöküp dua etmesi üzerine MTTB’liler de burada namaz kılar.
O günden bugüne zaman zaman bazı gruplar müzenin bir köşesine koşup namaz kılarlar. Arada Ayasofya’nın tekrar camiye çevrilmesi içn imza kampanyaları da yapılır.[…]”