Afedersin Antisemit Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Sofya Sinagogu’na saldırı

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın merkezinde bulunan Büyük Sinagog, kimliği belirlenemeyen bir vandal tarafıdan saldırıya uğradı. Vandal, sinagoga taş fırlattı ve pencerelerini kırdı.

Kaynak: eurojewcong.org

Çeviri: Selin Toledo

Saldırgan, başkentin Washington Sokağı’ndaki Sofya Merkez Sinagogu’nun ana dua salonunun pencerelerini kırdı.

Saldırı Bulgaristan Yahudi cemaatini şaşkınlığa uğrattı; cemaat şimdi yerel otoritelerle saldırganın yerini belirlemeye ve cemaat ile tesislerinin güvenliğini artırmaya çalışıyor. 

Ülkenin Avrupa Yahudi Kongresi üyesi olan Bulgaristan Yahudi cemaati kuruluşu ‘Şalom’, saldırının Şabat’ta ve 27 Ocak Holokost Anma Günü’nden birkaç gün önce gerçekleştiğine dikkat çekti. 

Sofia Globe, Şalom’un Yardımcı Başkanı Profesör Alexander Oscar’ın “Hadisenin kendisi zaten oldukça can sıkıcı ama sokaktan geçenlerin reaksiyon vermemesi daha da endişe verici” dediğini bildirdi. 

Oscar, “Cemaatin güvenliği şu anda en önemlisi ve bunu güvence altına almak için polis ve ülkedeki gerekli kurumlarla birlikte çalışacağız. Bulgaristan’da nefret dilinin daha şimdiden Yahudilerin toplumsal mülkiyeti üzerinde fiziksel dışavurumlara dönüşmesi kabul edilemez” dedi.

Yahudi cemaati ayrıca kendini Sofya’da 16 Şubat’ta yapılacak Lukov Yürüyüşü için hazırlanıyor.

Yürüyüş her yıl İkinci Dünya Savaşı’nda Nümberg Yasaları’nın Bulgar versiyonunun geçirilmesini ve Yahudi vatandaşların Nazi ölüm kamplarına gönderilmesini destekleyen General Hristo Lukov anısına yapılıyor. Lukov Yürüyüşü her sene yüzlerce neo naziyi kendine çekiyor.