Arşiv Haberler

Mexico City’nin Yeni Belediye Başkanı: Yahudiliğimle değil Siyasetimle Bilinmek İstiyorum

 

Temmuz ayında Başkan Obrador (bilinen lakabıyla AMLO) ile aynı partiden Mexico City belediye başkanlığına seçilen Claudia Sheinbaum göreve başladı. Uluslararası ve (Avlaremoz dahil olmak üzere) Yahudi medyada kadın ve Yahudi kimlikleriyle öne çıkarılan Sheinbaum siyasetiyle bilinmek istediğini söyledi.

Yaklaşık 25 milyon kişilik başkent bölgesinin belediye başkanı olan Sheinbaum solcu ve laik bir Yahudi aileye mensup ve Meksika Yahudi toplumunun kurumlarıyla bir ilişkisi yok. Babası Aşkenaz Litvanya göçmenlerinin çocuğu, annesiyse Holokost’tan kaçıp Meksika’ya yerleşen bir Sefaras Yahudi olan Sheinbaum ailesinin siyasi aktivist geçmişiyle Yahudi kimliğinden daha çok bağlantı hissediyor. Sheinbaum’un hem annesi hem de babası 1960lardan itibaren Meksika’nın sol hareketinde rol almıştı ve babası uzun yıllar gizli olarak Komünist Parti ile bağlantı halindeydi.

Siyasete atılmadan önce üniversitede fizik okuyan Sheinbaum annesinin biyoloji profesörü olduğu üniversitede çalışıyordu. İklim değişikliği uzmanı olan belediye başkanı 2007 yılında Nobel ödülü alan uluslararası uzman grubunun parçasıydı.

Mexico City’nin fakirlik ve şiddet sorunlarına odaklanan Sheinbaum’un kendi kimliğinden çok bu konularda konuşmak istiyor.