Arşiv Haberler

Ocasio-Cortez: “Ailem Sefarad Yahudisiydi.”

Fotoğraf: Haaretz, Taly Krupkin

ABD’de Jews for Racial and Economic Justice (Irksal ve Ekonomik Adalet için Yahudiler) grubunun düzenlediği Hanuka gecesine konuk olan ve burada bir konuşma yapan Demokratik kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, ailesinin Yahudi geçmişi olduğunu ve Engizisyon sırasında İspanya’dan kaçmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Konuşmadan sonra Haaretz’e ilk defa toplum içerisinde Yahudi geçmişinden bahsettiğini ifade eden Ocasio-Cortez, ailesinin birçok kez aile ağacı yaptığını ve aile köklerinin Sefarad Yahudileri’ne dayandığını keşfettiklerini dile getirdi.

Ocasio-Cortez, “Hikâye İspanya Engizisyonu’nda geçiyor. Yahudiler dışarıdan Katolikliğe dönmüş olarak göründüler, ancak içeride kimliklerine devam ettiler ve inançlarının gerekliliklerini yerine getirdiler. Hayata devam etmek isteyen çok sayıda insan da bir bota binip İspanya’yı terk etmeye karar verdi. Bu insanların bazılarının yolculuğu Portoriko’da sona erdi.” dedi ve konuşmasına “Portoriko’nun hikâyesinde olduğu gibi biz bir alaşımız, biz tek bir şey değiliz. Biz siyahız, yerliyiz, İspanyoluz, Avrupalıyız; biz bütün bunlarız” cümleleriyle devam etti.

Portoriko’da şu anda 1.500 kişi civarında küçük bir Yahudi komitesi bulunmakta.

 


Ocasio-Cortez konuşmasından sonra topluluğun söylediği Ladino şarkıya eşlik etti.

Ocasio-Cortez konuşmasında ayrıca “Diğerlerinin, arkadaşlarımızın ve komşularımızın  tarihlerini  öğrendikçe aslında hali hazırda bildiğimiz doğruluğu ortaya çıkarırız: Senin kaderin benim kaderindir ve benim kaderim seninkidir.” ifadelerini kullandı.

Organziasyonu düzenleyen grup, “Kişisel geçmişinin yansıması güzeldi ve umutlarımızı ışığa kavuşturmak için hep beraber kolektif olarak nasıl birlikte çalışabileceğimizi  gösterdi.” açıklamasını yaptı.

Kongreye seçilmiş en genç kadın olan 29 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez etkinlikten sonra Yahudilikle ilgili konuşmasını planlamadığını belirtti ve “Bu tür şeyleri her zaman planlamam, ama bazen alanı hissederim, anı hissederim” dedi.

 

Bu haber Taly Krupkin’in Haaretz için hazırladığı haberden derlenmiştir.