Arşiv Göze Çarpanlar

2. Dünya Savaşı kahramanı olan dünyanın en yaşlı rahibesi 110 yaşında hayatını kaybetti

Kaynak: Sputnik

İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok Yahudinin Nazilerden saklanmasına yardım eden ve dünyanın en yaşlısı rahibesi olduğu düşünülen Cecylia Maria Roszak, 110 yaşında hayatını kaybetti.

Rahibe Roszak, yaklaşık 90 yıldır konakladığı Polonya’nın Krakow kentindeki Dominik Manastırı’nda hayatını kaybetti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 40’lı yaşlarında olan Roszak, diğer rahibeleri de kendisi ile gelmeye ikna ederek Litvanya’nın başkenti Vilnius’a gitmiş ve bölgede yaşayan ve Nazilerden kaçan Yahudilere sığınma konusunda yardım etmişti.

Öte yandan Roszak, diğer rahibeler ile birlikte ‘Holocaust’ (Yahudi soykırımı) sırasında aileleri öldürülen 2 Yahudi çocuğun da Nazi askerlerinden saklayarak hayatlarını kurtarmıştı.

ROSZAK’IN YARDIM ETTİĞİ KİŞİLER ARASINDA DÖNEMİN ÜNLÜ ŞAİRİ ABBA KOVNER’DE BULUNUYOR

Polonya’da savaş döneminden kalma kayıtlarda, rahibelerin, aralarında sonradan Vilnius ve Polonya’nın başkenti Varşova’daki Nazilere karşı örgütlenen yer altı direnişlerine katılanların da olduğu bir düzine kadar Yahudiye yardım ettiği yer alıyor.

Roszak’ın sığınacak yer sağladığı ve yardım ettiği kişiler arasında ‘Final Solution’ın (Nihayi Çözüm olarak bilinen ve tüm Yahudileri katletmeyi amaçlayan plan) ilk kurbanlarından olan yazar Abba Kovner’de bulunuyordu.

Roszak, İsrail tarafından Holocaust sırasında hayatını tehlikeye atarak Yahudileri kurtaranlara verilen ‘Milletler Arasındaki Erdemli’ unvanına layık görülmüştü.