Arşiv Haberler

Yunan Şehrinde Yahudi Mezar Taşları Parçalandı

Kaynak:Times of Israel, 14 Ekim 2018

Çeviren: Nesi Altaras

Trikala cemaati bu kabul edilemez saldırıyı kınadı. Cemaatin sadece 10 üyesi Holokost’tan kurtuldu, bazılarını İngiliz Prensesi Alice’in evinde saklamıştı.

Kimliği belirlenemeyen bir grup Yunanistan’da bir Yahudi mezarlığındaki yerel bir eski cemaat lideri dahil 8 mezar taşını parçaladı.

Olay geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın merkezindeki Trikala’da gerçekleşti. Trikala Atina’nın 240 kilometre kuzeybatısında bir kent. Olayın haberini Yunanistan Yahudi Cemaatleri Merkez Kurulu Cuma günü yazılı bir açıklamada verdi.

Aynı şehir daha önce Nazi kuvvetlerinin en büyük Yahudi yok etme projesine sahne olmuştu. Yüzlerce Yahudi’den oluşan büyük cemaatinden Holokost’tan sonra sadece 10 kişi hayatta kalmıştı. Bunlardan bir çoğu o dönemde Atina bölgesinde yaşayan İngiliz Prensi William’ın büyük-büyükannesi Prenses Alice sayesinde kurtulmuştu.

1943 Eylül’ünde Trikalalı Cohen ailesi ondan yardım istemiş ve Prenses Nazilerin çekildiği Ekim 1944’e kadar onları saklamıştı.

Trikala Yahudi cemaati mezarlığa olan saldırıyla ilgili polise şikâyette bulundu ve suçluların bulunmasını istedi. Dünya Yahudi Kongresi (WJC) CEO’su ve başkan yardımcısı Robert Singer yaptığı açıklamada olay için “kabul edilemez ve Yahudi cemaatini direkt hedef alan, her seviyede kınanması gereken bir olaydır” dedi. Bugün Yunanistan da şu açıklamada bulundu: “böylesi iğrenç nefret ve karşıtlık göstergeleri maalesef hem Yahudilere hem de diğer azınlıklara karşı sıradanlaştı. Bu adaletsizliği kabul etmeyeceğiz, edemeyiz.”

Mayıs ayında Atina yakınlarındaki Nikaia’da bir Yahudi mezarlığına Neo-Nazi sembolleri ile saldırılmıştı. Olaydan iki sene önce orada da mezar taşları kimliği belirlenemeyen şahıslar tarafından parçalanmıştı.

Yerel cemaate göre Trikala Yahudi mezarlığı da daha önce saldırıya uğramıştı. Şehir, Yunanistan’ın en eski Yahudi mezar taşlarına ev sahipliği yapıyor. Bazıları 450 sene önce dikilmiş.

Savaştan önce bu cemaatin üç sinagogu varmış. Bunların en büyüğü Almanlar tarafından ahır olarak kullanılmış. Yunanistan Yahudi Müzesine göre bugün ayakta kalan ve kullanılmaya devam eden tek sinagog buymuş. Bugün cemaatin 40 üyesi var.

 

1 comment on “Yunan Şehrinde Yahudi Mezar Taşları Parçalandı

  1. […] çok gündeme getirdik. ABD’nin Nebraska eyaletinde, Danimarka’da, Yunanistan’ın farklı şehirlerinde, Fransa’da, Türkiye’de Antakya’da, olanlar birkaç […]

Comments are closed.