Arşiv Haberler

Alman Yahudiler Kristal Gece (Kasım Pogromu) Anmasında AfD’ye Sert Çıktı

Kaynak:  Haaretz, 10 Kasım 2018

Çeviren: Nesi Altaras

Almanya Yahudilerinin ana kuruluşunun başı Alman Parlamentosu Bundestag’ta temsil edilen bir partinin Cuma akşamki Kristal Gece pogromu anmasına davet edilmediğini söylediğinde herkes hangi parti olduğunu anladı. Bahsettiği göçmen karşıtı AfD’ydi. Anmada beklenmedik alkışlanan tek açıklama bu oldu.

Şansölye Angela Merkel’in en ön sıradan izlerken, Berlin’deki Rykestrasse Sinagogu’nda konuşan Josef Schuster Almanları zenofobi, antisemitizm ve Müslüman karşıtı duygulara karşı durmaya ve özellikle “ruhani kundakçı” dediği Holokost’u küçümseyen ve “kurtulanlarla ve mağdurlarla dalga geçenlere” karşı olamaya davet etti.

Ülke çapında yayınlanan törende Schuster yakın zamanda Almanya’da gerçekleşen nefret karşıtı protestolar için “yüreklendirici” dedi. Demokrasiye bağlı ve cesur yüz binlerce insanı kast ederek, bu insanlar “Almanya’nın sağa kaymasına izin vermeyecek” dedi.

‘Bir Gecelik Olay Değil’

Törene konuşan Merkel Yahudi cemaatinin siyasi ve dini liderlerine 9-10 Kasım 1938 pogromunun “bir gecelik bir olay olmadığının” önemini hatırlattı.

“Bugün için bir ders almamızın tek yolu bu olayın bir sürecin parçası olduğunu anlamaktır. Suçlu davranışlar tolere edildiği ve hatta desteklendiğinde sonucun ne olduğunu biliyoruz” dedi.

Anmada pogroma tanıklık etmiş konuşmacı olmasa da tanıkların sözleri oyuncular tarafından bimahtan okundu.

Bugüne benzetmeler sıklıkla yapıldı. Schuster geçtiğimiz senelerde mülteci evlerine, bizzat mültecilere, camilere ve sinagoglara, Yahudi vatandaşlara çoğunlukla Neo-Naziler tarafından yapılan saldırılara dikkat çekti.

Schuster bu gelişmeler için “ülkemiz adına utanç verici” dedi.

Nadir bir ortak açıklamada, Merkez Konseyi diğer ana akım Yahudi organizasyonlarla birlikte aşırı sağcı AfD (Almanya için Alternatif) partisine karşıtlığını belirtti ve yeni ortaya çıkan “AfD için Yahudiler” grubunu eleştirdi. Parti, 2015 yılından beri Almanya’ya gelen milyondan fazla Müslüman göçmen ve mültecinin entegrasyon sorunlarına popüler bir şekilde karlı çıktığını iddia etse de eleştirenler AfD’nin ideolojik olarak Neo-Nazi partilere olan bağlarında ısrar ediyor ve sadece Yahudi seçmenlere değil, tüm Alman demokrasisi için kabul edilemez olduğunu söylüyor.

Brandenburg Anıtı Anması

Sağcı partinin bu hafta Yahudiler tarafından tokat yediği tek olay bu değildi. Berlin eyalet meclisi üyesi ve AfD’li Andrea Wild Berlin’in Brandenburg Kapısı yakınlarındaki Holokost anıtında katledilen Yahudilerin isimlerinin okunduğu anmaya katılmak isteyince de benzer bir olay yaşanmıştı. Kırık Camlar Pogromunun 80. Yılındaki anmalardan biriydi.

Tanıklara göre Wild podyuma çıkmaktan Lea Rosh tarafından engellendi. Rosh, Yahudi olmayan 82 yaşındaki bir gazeteci ve Holokost anıtının yapılmasındaki önemli isimlerden.

Berlin Yahudi Cemaati Konseyi üyesi Michael Samuel Delberg Rosh’un Wild’e “partin bu anıta “Almanya utancına anıt” demeye devam ettiği sürece ne sen ne de partinden kimse burada isim okuyamaz” dediğini duyduğunu JTA’ya söyledi.

Bu sırada Avusturya’da pogrom Viyana’da parlamentoda anıldı. Sağcı Avusturya Halk Partisi’nden Şansölye Sebastian Kurz konuşmasında İsrail’e desteğinden ve Avusturya’nın Nazi döneminde Yahudilere karşı katliamlarda oynadığı rolü daha çok üstlenmesi gerektiğinden bahsetti.

1 comment on “Alman Yahudiler Kristal Gece (Kasım Pogromu) Anmasında AfD’ye Sert Çıktı

  1. […] İlse Ludomer adıyla Şangay’a 1939’da 18 yaşında ailesiyle geldi. Önceki sene Kristallnacht (Kasım Pogromu) ile gelen yıkımda küçük bir Alman kasabası olan Koenigs Wusterhusen’de işlettikleri […]

Comments are closed.