Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

‘3 numaralı krematoryumdan kurtulan kişi’ Auschwitz’de…

Kaynak: Gazete Duvar

2. Dünya Savaşı’nın en vahşi anlarının yaşandığı Auschwitz kampı, bugünlerde özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Polonya kökenli bir Fransız Yahudisi olan ve Nazilerin gaz odalarında öldürdüğü Yahudilerin kalıntılarının kaldırılması için yine Yahudilerden seçilen ‘Sonderkommando’ üyesi olarak çalıştırılmış ünlü ressam David Olere’nin tabloları, Auschwitz’de sergileniyor.

Polonya’daki kampta açılan “David Olere: 3 Numaralı Krematoryumdan Kurtulan Kişi” başlıklı sergide, ünlü ressamın İsrail ve Fransa’dan da getirilen 80’den fazla tablosu sergileniyor.

Savaştan önce Varşova’da sanat akademisinden mezun olup Paris’e yerleşen Olere’nin, Sonderkommando için çalıştırılmış tek sanatçı olduğu sanılıyor. Serginin küratörlerinden Agnieszka Sieradzka da, “O, bu tahayyül edilemez kötülüğü tablo ve çizimler halinde belgeleyen tek tanık” diyor.

Serginin açılışına katılan torunu Marc Oler ise sanatçıyı “Çok, çok yetenekli, çok travmatize olmuş” diye anlattı, şu ifadeleri kullandı: “David Olere, gelecek neslin haberdar olmasını, böylece kendisinin gördüğü dehşetten kaçınmasını istedi.”

Olere 1943 yılında Paris’te Yahudi olduğu için tutuklanmış ve  Auschwitz’e gönderilmişti.

1945’te kurtulan Olere’in çizimleri, Sonderkommando konusundaki tek belgeler olarak tarihi önem taşıyor.