Avlaremoz Ajanda Avlaremoz Dosya Kültür Sanat

Kasım Ayında Pera Müzesi’nde Ronit Elkabetz Var

2016 yılında henüz 51 yaşındayken kanserden kaybettiğimiz Ronit Elkabetz’e Kasım ayı boyunca Pera Müzesi’nde saygı duruşunda duruluyor.

Benim yolum Ronit Elkabetz ile 2015 senesinde düzenlenen 34. İstanbul Film Festivali’nde o zamanlar bir üçleme olduğu dahi bilmediğim filmi Gett: Viviane Amsalem’in Boşanma Davası‘nı izlemem ile kesişmişti. Festivallerde olabildiğince değişik ülkelerden film izlemeye çalışsam da, neredeyse her zaman tüm İsrael, Filistin ve Holokost filmlerine gidiyorum. Bu filmleri kimi zaman öylesine izlesem de, kimisine büyük bir heyecanla bekliyorum. Gett de, bu heyecanla gittiğim filmlerden biriydi.

Gett meselesi Yahudi kadını için önemli. Zira Yahudi çiftin boşanabilmesi için kocanın karısına ‘gett vermesi’ gerekiyor. Gett’e bir çeşit, onay veya izin diyebiliriz. Kısacası koca boşanmak istemiyorsa, kadını süründürebiliyor. İsrael’de iki Yahudi birey ancak dini nikah ile evlenebiliyor ve sonuç olarak ancak gett ile boşanabiliyorlar.

Ronit Elkabetz kardeşiyle beraber yazmış olduğu filmde aynı zamanda başrolü, Vivianne Amsalem’i canlandırıyor. Kadın boşanmak için sonuna kadar çabalasa da kocası gett’i vermekten sürekli imtina ediyor.

Meğer Vivianne Amsalem karakteri bir üçlemeymiş: 2004’te çekilen To Take A Wife ve 2008’de çekilen Seven Days filmlerinde de mutsuz evlilikleri temsilen Ronit Elkabetz ile ete kemiğe bürünmüş.

Ronit Elkabetz Kimdir?

İsraelli oyuncu, senaryo yazarı ve yönetmen olan Elkabetz, 1964’te Beerşeva’da Fas göçmeni bir ailenin 4 çocuğundan ilki olarak dünyaya gelmişti. Kariyerine manken olarak başlayan Elkabetz, 1990’da ilk defa The Intended filminde rol alarak aktrislik kariyerine adım atmıştı. 1994’te Sh’chur filminde canlandırdığı Pnina karakteri ile ilk defa Ophir Ödülü*’ne layık görülmüştü. 1997’de Paris’e taşınarak Fransızca filmlerde rol almaya başlayan Elkabetz yine aynı sene Late Marriage isimli filmde oynadığı Judith rolüyle, kinci defa Ophir Ödülü’ne layık görülmüştü. 2009’a dek seks işçisi, restoran sahibi ve narsist bir anne gibi pek çok zor rolü başarıyla oynamıştı. Bir seks işçisini canlandırdığı Or filmi Cannes Film Festivali’nde Camera d’Or ve Grand Prize Ödüllerine layık görüldüğü gibi, the Band’s Visit filmi de 8 Ophir Ödülü kazanmıştı.

Fotoğraf: variety.com

Pera Müzesi Etkinlikleri, Sınırların Ötesi: Ronit Elkabetz

7-28 Kasım arasında devam edecek film gösterimleri ücretsiz olup rezervasyon alınmamaktadır.

Pera Film, toplumun sınırlarına karşı özgürlüğü için mücadele eden çarpıcı kadın karakterleri canlandırmış Ronit Elkabetz’e saygı duruşu niteliğinde bir seçki sunuyor. Sınırların Ötesi, Elkabetz’in aile, gelenekler, evlilik ve devletin kurumsal dayatmaları karşısında özgürlükleri için mücadele eden ve bu nedenle toplumda sıradışı kabul edilen kadınlarla ilgili olarak yarattığı bir dizi unutulmaz karakter sayesinde, hem İsrail hem de Avrupa sinemasında bir dönüşüme imza attığı çalışmalarını izleyiciyle buluşturuyor.

Sınırların Ötesi programı, Elkabetz’in kimi zaman oyuncu kimi zaman da yönetmen olarak yer aldığı, kariyerinde büyük bir öneme sahip dokuz filme yer veriyor. İsrail’de yaşayan Fas topluluğunun renkli ve tutku dolu kültürünü betimleyen Ak Büyü, aile ve evlilik kavramlarını genç bir adamın yaşadıkları üzerinden trajikomik bir anlatıyla gösteren Geç Evlilik, hayatı üzerindeki tüm kontrolünü yitirmiş Ruthie’yle, ona başka bir iş bulmaya çalışan kızının hikayesini anlatan Or (Hazinem), geleneksel aile yapısının gereklilikleriyle hem eşi hem de kardeşleri tarafından sürekli karşı karşıya getirilen Viviane’in yaşadıklarını gözler önüne seren Eş Edinmek, bir konser için İsrail’e giden Mısırlı bir polis bandosunun ülkeye varır varmaz yaşamaya başladığı talihsizliklerle dolu trajikomik öyküsüyle Bandonun Ziyareti, bir yas sonrası bir araya gelen kalabalık bir ailenin yaşadıkları anlaşmazlıklarla yüzleşme hallerini aktaran Yedi Gün, genç bir kadının yaşadığı gizli aşkın açığa çıkmasıyla yaşadıklarını mercek altına alan Yafa, henüz 13 yaşında olmasına rağmen karmaşalarla dolu bir hayatı olan Yoni’nin abisi Tomer’in eve dönüşüyle yaşadıklarına odaklanan Tufan ve son olarak, dokunaklı bir dramla acı bir komedi arasında etkileyici geçişler yapan, tamamıyla mahkeme salonunda çekilerek boşanmak isteyen bir kadının beş yılını çarpıcı bir şekilde görselleştiren Viviane Amsalem’in Boşanma Davasıfilmi de programda yer alıyor.

Film gösterimleri aşağıdaki çizelgeye göre yapılacaktır.

Daha fazla bilgi için Pera Müzesi’nin internet sitesini veya etkinliğin Facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

*Ofir Ödülleri, İsrael’in Oscar’ı olarak nitelendirilmektedir. İsmini oyuncu Shaike Ophir’den alan ödüller 1990’dan beri film endüstrisinin önde gelen işlerine verilmekte.

 

2 comments on “Kasım Ayında Pera Müzesi’nde Ronit Elkabetz Var

  1. […] Ama hikayenin bence güzel olan bir başka tarafı da aldığınız get [1]ile […]

  2. […] hikayenin bence güzel olan bir başka tarafı da aldığınız get [1]ile […]

Comments are closed.