Arşiv Göze Çarpanlar

Almanya’da Yahudi soykırımından kaçan Samet, sinagog saldırısında 4 dakikayla kurtuldu

Kaynak: Euronews, Zehra Yıldız

Yahudi Soykırımı’ndan sağ kurtulan Judah Samet, Pittsburgh sinagog saldırısına 4 dakika geç kalarak ikinci kez hayatta kalmayı başardı.

Almanya’daki Nazi kamplarından 70 yıl önce kaçıp hayatta kalan Judah Samet, cumartesi günü Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Pittsburgh şehrindeki bir sinagoga yapılan antisemitist saldırıdan kıl payı kurtuldu. Samet, 4 dakika önce sinagoga varsaydı saldırının muhtemel hedeflerinden biri olacaktı.

80 yaşındaki Samet, ABD tarihinin ‘en kanlı’ Yahudi karşıtı eylemi Pittsburgh saldırısından ayine 4 dakika geç giderek kurtuldu. Amerikan basınına pazar günü verdiği bir röportajda Samet, “Dün ikinci kez hayatta kaldım.” dedi. Ayrıca şu ifadeleri ekledi, “Soykırım gözümün önünden geçti. Antisemitik saldırılar asla bitmiyor, asla…”

Judah Samet, her zamanki gibi sabah servisiyle saat 9:45’te sinagoga gitmek istediğini fakat servisi kaçırdığı için 9:49’da vardığını söyledi. Sinagog otoparkına vardığında bir kişinin kendisine yaklaşarak “Buradan uzaklaşırsan iyi olur, sinagogun içinden silah sesleri geliyor.” dediğini hatırlıyor.

Sinagog saldırganı: Bütün Yahudileri öldürmek istiyorum

Pittsburgh saldırganı polisler tarafından yakalandıktan sonra, soykırımdan ve tüm Yahudileri öldürmek istediğinden bahsettiği kaydedildi.

Gözaltındaki 46 yaşındaki saldırganın, idam cezası alabileceği tartışılıyor. Robert Bowers adlı saldırgan, sinagogda ateş açtığı sırada da “bütün Yahudileri öldürmek istiyorum” dediği belirtildi.

Pittsburgh saldırısı

ABD’nin Pensilvanya eyaletine bağlı Pittsburgh şehrinde bir sinagoga yapılan silahlı saldırıda 11 kişi hayatını kaybetmişti. Olayda ayrıca dört kişi de yaralanmıştı.

Sinagog saldırısını ABD Başkanı Donald Trump da kınamış ve bunun, “şeytani şekilde düzenlenmiş antisemitik toplu katliam” olduğunu söylemişti.