Arşiv Haberler

SEHAK İzmir’de Holokost ve Antisemitizm ile ilgili etkinlikler gerçekleştirdi

Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği’nin (SEHAK) yürütmekte olduğu “Anne Frank’ın yaşam öyküsü üzerinden temel insan hakları ve demokratik değerler öğretimi” projesi çerçevesinde düzenlediği etkinlikler, İstanbul’un ardından geçtiğimiz hafta bu kez de İzmir’de gerçekleşti.

Etkinlikler 18 Ekim, çarşamba günü İzmir’in Kemeraltı semtinde bulunan tarihi Portekiz Sinagogu’nda (EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi) gerçekleşen “Anne Frank – Günümüz için bir Tarih” sergisinin açılışıyla başladı. Açılış töreninde, İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar’ın yaptığı konuşmanın ardından Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh de bir konuşma gerçekleştirdi. Törende SEHAK eğitmenlerinden Özden Dönmez de konuşma yaparak sergi hakkında bilgi verdi.

1930 ile 1945 yılları arasındaki dönemi kapsayan, fotoğraflar ile Türkçe-İngilizce metinleri içeren ve 34 panodan oluşan sergi Anne Frank’ın trajik yaşamını ele alırken, arka planda Nazi rejiminin yükselişi ve Holokost’a yol açan süreçler, Nazilerin başta Yahudiler olmak üzere milyonlarca insana yönelik gerçekleştirdiği zulüm ve bu dönemden çıkarılması gereken derslere odaklanmaktadır. Anne Frank’ın hatıra defterinden yapılan alıntılar ve Frank ailesinin fotoğrafları, ziyaretçilere bu trajik öyküyü anlamalarında rehberlik etmektedir.

Sergi, ön yargı, ırkçılık, aşırı milliyetçilik, zulüm, direniş, insan hakları ve demokrasi gibi temaları kişisel öyküler ve görgü tanıklıkları üzerinden aktarmaktadır. Bu çerçevede orta ve lise öğrencileri başta olmak üzere gençler için zengin bir ders materyali niteliği de taşıyan sergi, aynı zamanda yetişkinlere de hitap eden bir içeriğe sahiptir. Birçok Avrupa ülkesinde de sergilenen ve bugüne kadar 10 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilen sergi 28 Ekim tarihine kadar da İzmir’de ziyaretçilere açık olacaktır.

İzmir’deki etkinlikler, hafta sonu devam etti. 20 Ekim günü eğitmenlere yönelik gerçekleştirilen eğitimde katılımcılara, SEHAK’ın geliştirdiği Holokost ve Antisemitizm konulu özgün eğitim modülleri ve ders materyallerinin öğrencilere yönelik uygulanması konusunda eğitim verildi. Bu çerçevede, “Temel kavramlar ve Holokost,” “Holokost ve İnsandışılaştırma” ile “Holokost ve Propaganda” konulu çalışmalar ele alındı. 21 Ekim günü gençlere yönelik gerçekleştirilen eğitim çalışmasında ise “Temel insan hakları ve demokratik değerler,” “Holokost Zaman Çizelgesi” ve “Holokost, İnsandışılaştırma ve Değersizleştirme” gibi konular işlendi. Toplamda 40 kişinin katıldığı etkinliklerde eğitimler, Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Çayır, tarih öğretmeni Ayşe Alan, antropolog Işıl Demirel ve SEHAK eğitmenlerinden Özden Dönmez tarafından verildi.